Tumorile de piele la câini pot fi benigne (inofensive) sau maligne (dăunătoare). Tumorile mici pot fi înlăturate în întregime pentru un test patologic. Tumorile de dimensiuni mari necesită o biopsie, acest lucru însemnând că o probă mică din aceeaşi tumoră este recoltată şi trimisă la laborator pentru mai multe teste.
Tumorile cele mai frecvent întâlnite sunt cele de la nivelul glandelor mamare. Acestea afectează în general femelele mai în vârstă. Principalul semn al existenţei unor astfel de tumori este un nodul nedureros de obicei în apropiere. Deseori, aceste tumori sunt benigne, dar trebuie să fie întotdeauna verificate de medicul veterinar, care va face o biopsie pentru a determina dacă masa este canceroasă sau nu.
Odată ce trece de vârsta de şase ani, femela trebuie examinată lunar pentru a se detecta prezenţa unei tumori din timp. Este de asemenea o bună idee ca şi femelele mai tinere să fie verificate din când în când.
Indiferent dacă sunt benigne sau maligne, este cel mai bine ca tumorile mamare să fie înlăturate pe cale chirurgicală. Prognosticul depinde de obicei de dimensiunile tumorii. Câinii cu tumori foarte mici îşi revin în general foarte bine, dar câinii care prezintă tumori de dimensiuni mari, agresive, au un prognostic mult mai nefavorabil. Riscul apariţiei cancerului mamar poate fi redus considerabil prin sterilizarea femelei înainte de primul ciclu de călduri.