Acest tip de medicină se foloseşte de plante şi produse din plante ca agenţi terapeutici. Plantele, rădăcinile şi florile plantelor au fost folosite pentru tratament de mii de ani. Multe medicamente moderne sunt compuse din plante, dar specialiştii în acest tip de tratamente susţin că planta în forma sa pură este mai puternică şi mai eficientă.
Plantele în starea lor naturală conţin mai multe substanţe chimice care funcţionează împreună. Ele conţin în general o substanţă principală care le dă un anumit efect, şi mici cantităţi din alte substanţe care contribuie la atenuarea efectelor secundare sau la susţinerea efectului benefic al substanţei principale.
Plantele funcţionează prin detoxifierea organismului – eliminarea substanţelor care provoacă probleme – sau prin acţiunea lor tonică, revigorând sau refăcând organismul. Acestea conţin de asemenea şi combinaţii eficiente de vitamine şi minerale.
Unele plante au proprietăţi antimicrobiene, în vreme ce altele sporesc puterea sistemului imunitar. Cu toate că plantele nu pot să fie folosite pentru a acţiona direct asupra celulelor individuale – de exemplu, o plantă nu poate face să crească numărul de celule T – a fost demonstrat că ele accelerează vindecarea.
Alte efecte ale plantelor includ stimularea celulelor natural killer, care detectează şi elimină celulele infectate şi inhibarea creşterii tumorilor. Uneori, plantele acţionează acolo unde nu este disponibil niciun medicament. Unul dintre cele mai elocvente exemple în acest sens este scaietele de lapte care este folosit în tratamentul bolilor hepatice.
Plantele pot fi împărţite în două tipuri: chinezeşti şi occidentale. Remediile chinezeşti combină până la 15-20 de plante diferite. În esenţă, sunt reţete care au fost transmise de generaţii timp de mii de ani. Medicina occidentală tinde să se folosească doar de o singură plantă o dată. Este una dintre metode mai bună decât cealaltă? Nu neapărat. Doar că sunt diferite.
În timp ce plantele au multe beneficii pentru sănătate, ele sunt medicamente puternice şi nu ar trebui din acest motiv să fie prescrise întâmplător. Doar pentru că plantele sunt naturale nu înseamnă că sunt netoxice. Medicamentele din plante ar trebui prescrise şi aprobate de medicul veterinar.
Asta pentru că un veterinar poate diagnostica o problemă şi are şi cunoştinţele medicale pentru a fi conştient de alte afecţiuni care ar putea avea aceleaşi simptome. Medicul veterinar ştie, de asemenea, şi cum reacţionează medicamentele din plante atunci când sunt administrate în acelaşi timp cu altele.
Medicamentele din plante sunt de obicei fabricate sub formă de lichide sau praf în capsule sau tablete. Este bine să ştiţi ce medicamente de acest tip sunt disponibile pentru a fi cumpărate direct din farmacii fără a fi nevoie de o reţetă de la veterinar. Eficienţa unei plante depinde de tipul de teren în care a fost crescută, tipul de îngrăşământ folosit şi starea de sănătate a plantei, şi când şi cum a fost culeasă.
Nu există standarde de control pentru medicamentele din plante, aşa că este important să alegeţi unul oferit de o companie care se ocupă intens de cercetări în acest domeniu.
Companiile cu reputaţie îşi modifică formulele medicamentelor pentru a compensa potenţa scăzută sau crescută, aşa că este bine să căutaţi un produs a cărui etichetă explică modul de preparare. Existenţa datei de expirare este obligatorie.
Medicamentele destul de comune din plante includ echinaceea, goldenseal şi ginseng. Folosită în mod obişnuit de către oameni pentru a lupta cu răceala, echinaceea descompune complexele imune şi probabil neutralizează virusurile. Medicii veterinari holistici s-ar putea să o folosească pentru efectul antibacterian direct sau pentru a stimula gingiile să vindece gingivita.
Deşi ultimele cercetări nu arată niciun beneficiu al echinaceei, se crede că includerea acesteia în dieta câinelui nu îi face rău.
Goldenseal are reputaţia de a ameliora durerile, de vindecare a rănilor, de oprire a sângerării şi de a lupta contra bacteriilor. Este mai puternică decât echinaceea şi trebuie folosită cu atenţie pentru că în doze prea mari este toxică, iar folosirea pe termen lung poate afecta ficatul.
Goldenseal conţine alcaloizi – baze organice complexe – care pot fi atât folositori, cât şi periculoşi, în funcţie de modul de utilizare. Se crede că alcaloizii din goldenseal, hidrazina şi berberina, ajută la reducerea inflamaţiilor mucoaselor, luptă împotriva bacteriilor şi ciupercilor, şi stimulează sistemul imunitar. Semnele supradozei cu goldenseal include greaţă, vărsături şi o scădere a numărului de celule albe (leucocite).
Rădăcina de ginseng a jucat un rol important în medicina chineză timp de mii de ani. Unul dintre beneficiile sale este că întăreşte sistemul imunitar prin creşterea rezistenţei la stres. Se crede, de asemenea, că ginsengul ajută metabolismul.
Îmbunătăţeşte tonusul muscular şi tonusul pielii, şi protejează împotriva cancerului. Asemenea marii majorităţi a plantelor însă, ginsengul nu este un remediu rapid. S-ar putea să dureze săptămâni sau chiar luni ca tratamentul să funcţioneze.
Alegerea unui veterinar care foloseşte terapia prin plante

Studierea plantelor durează o viaţă întreagă. Un veterinar care prescrie medicamente din plante ar trebui să poată să vă ofere o dovadă a atestării cunoştinţelor şi a constantei lui educaţii în acest domeniu.
International Veterinary Acupuncture Society oferă permanent cursuri pentru Terapia prin plante în stil tradiţional chinezesc. Există câteva cursuri şi pentru tipul occidental de medicină cu plante, iar medicii veterinari pot, de asemenea, să urmeze cursurile pentru medicii umani şi apoi să adapteze informaţiile în domeniul veterinar.
Plantele pot fi folosite împreună cu medicamentele tradiţionale, dar este important să cunoaştem efectele fiecăreia şi dacă acestea sunt compatibile. Un exemplu de medicament care nu funcţionează bine împreună cu plantele este cortizonul, un medicament hormonal care este folosit pentru reducerea inflamaţiilor. Ca o regulă, cortizonul şi medicamentele din plante luptă unele cu celelalte, având ca rezultat ineficienţa amândurora.
Cartilajul de rechin
Scheletul rechinilor este compus din cartilaj şi nu din oase, şi se spune că are calităţi speciale în lupta împotriva artritei, cancerului şi a altor boli. Până acum, studiile nu au susţinut aceste teorii, dar cartilajul de rechin continuă să aibă reputaţia de a fi un remediu universal, lucru dăunător pentru rechini.
Numărul rechinilor capturaţi anual este între 30 si 70 de milioane. Există un control redus, dacă nu chiar deloc, al pescuitului de rechini, şi multe specii sunt acum pe cale de dispariţie, nu doar din cauza numărului mare de exemplare prinse anual, ci şi al faptului că rechinii se maturizează greu şi nu se reproduc masiv.
Înainte de a vă decide să alegeţi cartilajul de rechin, întrebaţi-vă dacă nu cumva există un alt produs care să servească aceluiaşi scop.
Un alt exemplu de medicament din plante îl constituie remediile florale Bach. Acestea reprezintă un amestec de aproximativ 30 de tipuri diferite de flori. Au fost dezvoltate în Anglia la începutul secolului al XX-lea pentru a se adresa unor stări emoţionale sau caracteristici specifice într-un mod natural.
Acestea includ bine cunoscutul Rescue remedy, care este un produs comercial ce conţine cinci diferite esenţe de flori şi este folositor pentru animalele (şi oamenii) care suferă de anxietate. Alte remedii florale Bach sunt mai puţin folosite la câini, dar sunt utile pentru oameni în ameliorarea diferitelor stări sau comportamente, cum ar fi frica de lucruri necunoscute, lipsa încrederii în sine, şi epuizarea după efort fizic sau psihic.
Unele dintre acestea s-ar putea să fie, spre exemplu, folositoare pentru câinii folosiţi în operaţiunile de căutare şi salvare.
Alte tranchilizante naturale includ produse care conţin rădăcină de valeriană, kava kava, şi sunătoarea, care sunt considerate a avea efect calmant pentru animale. Melatonina, un hormon, este o altă substanţă naturală care pare a avea proprietăţi calmante.
Niciunul dintre remediile de mai sus nu are un adevărat efect sedativ cum este cel rezultat în urma folosirii medicamentelor convenţionale, dar pot să ajute la ameliorarea fricii, anxietăţii şi stresului.
Un alt beneficiu al acestora este că sunt uşor de procurat şi nu necesită reţetă. Plantele pot fi însă periculoase în doze mari, la animalele cu alergii, şi atunci când sunt combinate cu un medicament contraindicat. Consultaţi-vă cu medicul veterinar înainte de a începe să folosiţi orice medicament sau supliment din plante.