Termenul acesta — realizat din legarea cuvintelor „nutriţie” şi „farmaceutic” – se referă la hrană sau componente din hrană care se consideră că au beneficii pentru sănătate. Nutraceuticalele sunt compuşi naturali care sunt din surse vegetale sau animale şi includ aminoacizii, vitaminele, acizii graşi esenţiali, ierburile, antioxidanţii, mineralele.
Medicina nutraceuticală reprezintă folosirea micronutrimentelor, macronutrimentelor şi a altor suplimente nutriţionale ca agenţi terapeutici. Aceştia sunt populari pentru că rareori au efecte secundare.
Nutraceuticalele, cum ar fi acizii graşi esenţiali, sunt deseori folosite pentru a trata problemele de piele. Durerea articulară poate fi redusă prin folosirea nutraceuticelor sulfat de condroitină, glucozamina şi metil sulfonil metan – cunoscut mai bine sub denumirea de MSM – cât şi a vitaminelor antioxidante C şi E, şi a plantelor cum ar fi yucca şi diferite combinaţii chinezeşti.
Acestea pot afecta lichidul intraarticular aşa că este mai probabil să funcţioneze în cazul articulaţiilor mari cum ar fi articulaţia şoldului sau a genunchiului.
Glicozaminoglicanii (GAG) sunt nutraceutice foarte populare pentru durerea articulară. Aceştia sunt cărămizile de bază pentru multe dintre ţesuturile din organism, inclusiv cartilajele. Organismul foloseşte glucozamina pentru a sintetiza sau crea GAG.
Produsele care conţin GAG sunt denumite nutraceutice chondroprotective şi, de obicei, sunt produse din ţesuturi animale, cum ar fi cartilajele. De exemplu, ingredientul principal într-unul dintre aceste produse este Perna canaliculus, o midie verde, care reprezintă o sursă bogată de GAG.
Cercetătorii credeau în trecut că odată ce s-a degenerat cartilajul, acesta nu se mai poate reface. Acum, însă, se consideră că suplimentele cu glucozamină pot ajuta la repararea cartilajelor.