Homeopatia este o metodă de tratament în care afecţiunile sunt tratate prin administrarea substanţelor care ar provoca la un animal sănătos simptoame similare cu ale bolii care este tratată.
De exemplu, dacă un câine are diaree şi vărsături, un veterinar homeopat i-ar prescrie un medicament care într-o doză mai mare ar produce vărsături şi diaree. Medicamentul homeopat este alcătuit dintr-o doză deosebit de mică din substanţa respectivă.
Fraza cheie în homeopatie este „like cures like”, vrând să spună că ceea ce ar crea medicamentul homeopat la o persoană normală, va fi vindecat la o persoană bolnavă. În homeopatie este important să potriveşti substanţele cu simptomele câinelui. De exemplu, remediul homeopat pentru 12 pui aduşi la o clinică cu parvoviroză se va baza pe simptomele fiecărui câine în parte şi poate fi diferit de la un câine la altul.
Medicamentele homeopate sunt create în laboratoare aprobate de oraganismele abilitate şi sunt toate înregistrate, aşa cum este şi cazul medicamentelor tradiţionale; de asemenea, există modalităţi bine stabilite de administrare a acestora. Cercetările în homeopatia veterinară sunt limitate, dar dovezile clinice şi anecdotice arată că aceasta este benefică.
Terapia prin masaj pentru câini

Terapia prin masaj reprezintă o aplicaţie a unui sistem ştiinţific de activitate pentru structurile musculare ale organismului prin atingere, mişcări de frământare, ciocăniri şi vibraţii cu ajutorul mâinilor, pentru a îmbunătăţi tonusul muscular şi circulaţia. Masajul ajută, de asemenea, la relaxare şi confort.
Atunci când vine vorba de terapie prin masaj, cheia este echilibrul. Doar masarea zonei afectate nu este suficientă. Este important ca şi partea opusă să fie tratată în acelaşi mod. De exemplu, dacă un câine are o problemă cu partea posterioară înseamnă că acesta se sprijină mai mult pe partea anterioară, şi viceversa. Un terapeut bun va trata animalul ca un întreg.
Terapia prin masaj poate fi realizată de un veterinar licenţiat, cu studii în acest domeniu sau de un absolvent al unei şcoli de masaj acreditată care a studiat şi terapia pe animale. Unele şcoli de masaj au clase speciale pentru masajul pe animale.
Contraindicaţiile pentru animale sunt în mare aceleaşi ca şi în cazul oamenilor: membre fracturata sau luxate, discuri vertebrale fracturate, cancer, febră sau şoc.
Metoda de masaj Tellington TTouch
Această metodă constă în masaj care stimulează circulaţia şi eliberarea tensiunii prin exerciţii specifice ce implică atingere, ridicare şi mişcare.
Dezvoltată de dresoarea Linda Tellington-Jones, această metodă ajută dresorii, specialiştii în comportamentul canin, proprietarii şi veterinarii pentru a face faţă unor probleme fizice, psihice sau de comportament ale câinilor.
Metoda este folosită pentru a ajuta la ameliorarea comportamentului agresiv, al fricii şi al timidităţii; pentru a calma câinii uşor excitabili şi nervoşi; a ameliora probleme legate de vârstă cum ar fi artrita şi rigiditatea; răul de maşină; pentru a îmbunătăţi mersul şi echilibrul şi alte probleme.