Diabetul este o boală care apare atunci când pancreasul nu mai produce suficientă insulină. Insulina este cea care permite glucozei să intre în celule, iar glucoza este folosită pentru a produce energia necesară oganismului.
Atunci când celulele nu mai pot primi glucoza, aceasta rămâne în sânge, producând hiperglicemie. Zahărul din sânge ajunge în urină, făcând câinele să urineze frecvent şi în cantităţi mari. Această urinare excesivă duce la deshidratare, pe care câinele încearcă să o compenseze prin consumul unor cantităţi mari de apă, care la rându-i provoacă urinare frecventă.
Este un întreg cerc vicios. Mai este şi problema că animalul nu metabolizează destulă glucoză, aşa că îşi dezvoltă un apetit vorace. Dacă afecţiunea este lăsată netratată, apetitul scade, iar câinele devine malnutritl şi pierde în greutate. Marea majoritate a proprietarilor de câini nu observă acest ciclu periculos decât atunci când câinele începe să nu mai aibă controlul urinării în casă.
Diabetul zaharat nu poate fi există teste comerciale pentru a determina cantitatea de insulină de care este nevoie, există teste pentru glucoza din urină, dar acestea nu sunt întotdeauna foarte precise. Ele sunt cel mai de folos atunci când sunt utilizate la un câine ale cărui valori de glucoză sunt deja sub control pentru a permite stăpânului să vadă dacă valorile se situează în limitele acceptate.
Aceste teste s-ar putea să nu fie necesare pentru că mulţi dintre proprietarii de câini îşi pot da seama dacă trebuie să modifice cantitatea de insulină administrată după modul în care câinele arată şi se comportă.
Câinii care suferă de diabet trebuie să urmeze o dietă specială şi să consume cantităţi specifice la momente exacte pentru a minimaliza fluctuaţiile glicemiei. Este important să se menţină cantitatea de hrană constantă pentru a fi siguri că animalul nu primeşte prea multă sau prea puţină insulină. Prea multă insulină duce la hipoglicemie, sau scăderea cantităţii de glucoză din sânge.
Câinii cu hipoglicemie pot părea ameţiţi, obosiţi sau să prezinte tremurături. Câteodată se întâmplă să leşine sau să aibă convulsii. Pentru a trata hipoglicemia, daţi-i câinelui sirop de porumb sau miere.
Dacă în jumătate de oră, câinele nu prezintă nicio îmbunătăţire a stării sale duceţi-l la un veterinar. În cazul în care câinele este inconştient, frecaţi-i gingiile cu miere sau sirop, astfel încât acestea să se absoarbă direct prin ţesuturi, şi duceţi-l de urgenţă la veterinar pentru continuarea tratamentului.