Căţeii se nasc cu urechile şi ochii închişi, îşi petrec tot timpul mâncând şi dormind. Se hrănesc cam o dată la o oră sau două în timpul primelor cinci-şase zile de viaţă şi îşi dublează greutatea de la naştere cam în primele săptămâni.
Colostrul pe care îl primesc de la mama lor în timpul primelor două sau trei zile de viaţă le oferă imunitatea pasivă care îi protejează de boli până când vor beneficia de prima imunizare.
Este important ca nou-născuţii să ia în greutate; dacă mama lor nu le poate oferi suficiente calorii, va fi nevoie să fie hrăniţi cu biberonul. Medicul veterinar vă poate sfătui în legătură cu aceasta. Un pui poate de asemenea să nu se dezvolte ca urmare a unei infecţii sau a unei boli. Dacă un pui nu se hrăneşte în mod activ şi/sau nu ia în greutate, consultaţi veterinarul.
Puii încep să îşi deschidă ochii şi să exploreze mediul lor înconjurător cam la două săptămâni de viaţă. Pe la trei săptămâni de viaţă, ei pot începe să mănânce fiertură de ovăz pe lângă laptele mamei şi pot fi complet înţărcaţi cam la şapte până la opt săptămâni. Marea majoritate a puilor continuă să mănânce de patru sau mai multe ori pe zi până când au opt – nouă săptămâni, moment în care pot fi trecuţi pe un program cu trei mese pe zi.
Deşi puii ar trebui să fie manipulaţi cât mai puţin posibil în primele două săptămâni de viaţă, socializarea cu oamenii trebuie să înceapă imediat după. Puii de trei săptămâni pot fi ţinuţi în braţe şi dezmierdaţi, şi trebuie să interacţioneze cu cât mai mulţi oameni.