Practicată de mii de ani în China, acupunctura reprezintă stimularea anumitor puncte din organism, sau meridiane, aşa cum sunt numite de cei care practică acest lip de terapie. Conform teoriei medicale chineze, energia curge prin aceste meridiane, iar acupunctura corectează excesul sau deficienţele fluxului de energie.
Cele mai des asociate cu acupunctura sunt acele, dar tehnici înrudite includ aplicarea de presiune cu ajutorul degetelor (presopunctura), arderea unei plante în apropierea unui meridian (moxibustia) şi injectarea diferitelor soluţii într-un punct (aquapunctura). Zona poate fi stimulată şi cu ultrasunete sau laser.
Afecţiunile care răspund cel mai bine la astfel de terapii includ afecţiuni ale sistemului muscular şi ale celui osos, cum ar fi artrita şi displazia de şold, rupturi parţiale ale ligamentului încrucişat, recuperare postoperatorie, afecţiuni ale pielii şi dermatite alergice, vărsături sau diaree cronică.
Veterinarii care folosesc acupunctura au descoperit că funcţionează cel mai bine pentru înlăturarea durerilor. Câteodată, acupunctura are rezultate imediate, dar nu este întotdeauna o modalitate rapidă de a repara ceva, iar beneficiile ei pot fi subtile.
Pentru a vedea rezultate trebuie ca tratamentul să se execute în mod regulat. Acupunctura este de obicei folosită împreună cu nutraceuticale, un aliment sau un ingredient care se consideră a avea beneficii asupra sănătăţii.
Acupunctura nu este potrivită pentru toate bolile. Cei care o practică nu recomandă folosirea ei în tratarea cancerului. Un tratament aplicat în apropierea sau într-o tumoră, cât şi asupra unui meridian care străbate o tumoră îi poate mări dimensiunile.
Acupunctura nu este recomandată în combinaţie cu homeopatia, o metodă de tratament care tratează o boală prin doze mici dintr-un medicament care la un animal sănătos ar produce semnele bolii care se tratează.
Cele două metode de tratament ar putea să interfereze una cu alta.