Există două tipuri distincte de Terrieri, cei tradiționali și Bull Terrierii. Denumirea de terrier vine din limba latină de la termenul „terra”, sau pământ și li s-a atribuit datorită faptului că metoda lor de vânătoare este de a intra în tunelurile sau vizuinile prăzii pentru a o alunga.
Tocmai acest tip de pradă care se adăpostește în tuneluri a reprezentat motivația pentru selecționarea Terrierilor după aspectul și caracteristicile specifice, de la părul sârmos și coada tăiată până la expresia atentă și vioaie, și caracterul tenace. Unii au fost selecționați pentru a alunga prada din vizuină, în vreme ce alții pentru a o prinde și omorî ei înșiși. Terrierii de talie mare au fost folosiți și pe post de câini de pază.
Terrierii au fost cei mai răspândiți în Marea Britanie, iubiți în principal de oamenii din clasa muncitoare. Au fost importați în S.U.A. de către emigranții britanici pe la sfârșitul anilor 1800. În funcție de scopul pentru care erau folosiți, erau fie mici cu picioare scurte, fie cu trunchiul și picioarele lungi.
Airdale Terrierul este cel mai mare Terrier, în vreme ce Terrierul australian și Silky Terrierul, împreună cu Schnauzerul pitic, Fox Terrierul mic și Terrierii Norfolk și Norwich se bat pentru titlul de cel mai mic.
Crescuți să prindă și să ucidă prada rapid, ei nu pot fi de încredere în preajma animalelor mici și, dacă nu sunt bine socializați, pot fi puțin cam prea energici în preajma altor câini sau oameni. Tind să aibă multă energie, să vocalizeze foarte mult, având și o tendință foarte puternică să sape.
Tipul Bull Terrier include rasele Staffordshire Terrier american, Pitbullul Terrier american, Bull Terrierul, Bull Terrierul de talie mică, și Staffordshire Bull Terrier. Aceste rase au fost create prin încrucișarea tenacilor Terrieri cu câinii folosiți în luptele cu tauri și au fost folosiți în principal pentru lupte între câini și alte sporturi sângeroase.
Se aseamănă cu Bulldogul la musculatură și conformație corporală, dar nu au blana aspră a Terrierilor tradiționali. Deși au o reputație de animale fioroase, în general sunt extrem de prietenoși cu oamenii – de fapt, mult mai prietenoși decât Terrierii tradiționali.
Datorită dragostei sale față de copii, în Marea Britanie, rasa Staffordshire Bull Terrier este poreclită câinele doică. Bull Terrierii sunt, însă, deseori agresivi față de alți câini.
Grupul Terrierilor a dominat Best in Show la Westminster Kennel Club Dog Show, câștigând prestigiosul titlu de 42 de ori. Următorul în această categorie este grupul câinilor de sport cu 15 victorii până în anul 2004.