cairn-terrier-rasa-caine

Cairn Terrier – Rasă câine

Ţară de origine: Scoția.

Istoric: este descendent al Terierilor de muncă din insula Skye, care lucrau printre roci și dealuri vânând vulpi, vidre și animale dăunătoare. Acest Terrier a fost, până în anul 1873, grupat împreună cu ceilalți Terrieri scoțieni.

Spre sfârșitul anilor 1800, crescătorii au început să crească linii separate. A fost recunoscută pentru prima oară ca rasă separată în anul 1912. La începutul secolului al XX-lea a fost frecvent încrucișată cu Terrierul alb de West Highland.

Descriere fizică: este un câine mic, robust, cu picioare scurte, care este mai mult lung decât înalt. Craniul este lat, botul puternic, iar nasul este negru. Ochii căprui sunt poziționați depărtați și adânciți, având sprâncene bogate. are urechi mici, erecte și ascuțite.

Coada scurtă este purtată ridicată, dar nu peste spate. Are o blană dublă bogată. Părul este tare și rezistent la vreme, dar mai moale pe cap. Poate fi de orice culoare în afară de alb și, în general, are pe urechi, bot și vârful cozii zone mai întunecate.

Înălțime: 24-25,5 cm.

Greutate: 5,5-6,5 kg.

Temperament: este un câine vioi și prietenos. Considerat în general mai liniștit decât marea majoritate a Terrierilor, este descris de unii ca având un caracter pisicesc. Este un bun câine de familie, dornic să facă pe placul stăpânilor și vânând atenție. Se înțelege bine cu alte animale și cu copiii.

Nivel de activitate: moderat spre ridicat.

Cel mai bun stăpân: se descurcă cel mai bine cu o familie la țară, în suburbii sau în oraș.

Nevoi speciale: îngrijirea blănii, ceva exerciții, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: cataractă, leucodistrofie a celulelor globuloase, şunt hepatic, luxații ale patelelor, alergii ale pielii, boala Legg-Perthes.

Cairn Terrierul numără printre rudele sale Terrierii Dandle Dinmont, Scottish, Skye și West Highland alb. Conformația sa este probabil cea mai apropiată de cea a strămoșului lor comun, Scotch Terrierul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *