shar-pei-chinezesc-rasa-caine

Shar-Pei chinezesc – Rasă câine

Nume alternative: Shar-pei.

Ţară de origine: China.

Istoric: Shar-Peiul chinezesc este considerat o rasă antică, care ar fi apărut în regiunea din jurul micului sat Tai Li din provincia Guangdong în timpul Dinastiei Han (cca. 200 î.Hr.). Statui care seamănă foarte mult cu câinii actuali au fost datate ca aparținând acestei perioade, iar un manuscris chinezesc din secolul al XIII-lea face referire la un câine ridat, cu caracteristici asemănătoare cu acelea ale unui Shar-Pei.

Se crede că Shar-Peiul a fost dezvoltat ca un câine bun la toate. Deși a fost la un moment dat aproape de dispariție, acum este un animal de companie foarte popular.

Descriere fizică: Shar-Peiul este un câine de talie medie, cu un corp compact, pătrat. Cea mai caracateristică trăsătură a sa este pielea care îi acoperă capul și corpul, și care creează sute de riduri.

Are un bot oval, câteodată denumit bot de hipopotam, urechi mici și o coadă ridicată. Limba și buzele sunt de culoare albastru închis. Blana este de două tipuri: scurtă sau lungă, care nu ar trebui să depășească însă 2,5 cm în lungime. Blana poate fi de orice culoare uniformă sau neagră.

Înălțime: 46-51 cm.

Greutate: 20 – 27 kg.

Temperament: este un câine alert, serios și inteligent. Este afectuos și devotat familiei, dar precaut cu străinii. Preferă compania oamenilor față de cea a altor câini și poate fi retras.

Nivel de activitate: moderat.

Cel mai bun stăpân: cel mai bun proprietar pentru acest câine este o persoană activă cu o casă într-o zonă suburbană sau rurală.

Nevoi speciale: mișcare, socializare, dresaj, curățarea ridurilor.

Posibile probleme de sănătate: amiloidoză, cancer, probleme ale sistemului imunitar, febra Shar-Pei.

Traducerea ad-literam a numelui Shar-Pei este „piele de nisip” sau mai liber „blană aspră, nisipoasă” sau „blană ca glaspapirtul”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *