lundehund-rasa-caine

Lundehund – Rasă câine

Nume alternativ: Norsk Lundehund, Norvegian puffin dog, Puffin dog.

Ţară de origine: Norvegia.

Istoric: Lundehund-ul este considerat o rasă veche, care inițial a fost folosit pentru vânătoare de pinguini, care își fac cuiburile pe stânci. A fost dezvoltată în acest scop: este un câine foarte flexibil, care are abilitatea de a-și plia complet urechile, are șase degete care îi permit să se prindă mai bine de marginile stâncilor.

În anii 1940, o epidemie de pestă canină a omorât aproape toate exemplarele din această rasă, dar crescătorii au reușit să readucă rasa cu puținii câini rămași apți pentru reproducție, unii susținând că numărul acestora a fost doar de șase.

Câinii din această rasă sunt capabili să își extindă labele din față în lateral datorită articulației umerilor și să își întoarcă extremitatea cefalică cu susul în jos. Au o configurație deosebită a mandibulei, despre care unii susțin că pare a fi înrudită cu cea a câinelui Ur care a trăit înainte de Epoca Glaciară.

Descriere fizică: Lundehundul este un câine de dimensiuni mici, mai mult lung decât înalt. Are un cap trapezoidal; urechi triunghiulare, erecte. Blana este dublă, iar coada o poartă curbată peste spate. Este roșcat cu alb, cu o coamă albă în jurul gâtului și zone albe adiționale pe picioare, abdomen și față.

Înălțime: 31-38 cm.

Greutate: 6 – 7 kg.

Temperament: acest câine este vioi și voios. Este devotat familiei sale, dar este precaut cu străinii. Se înțelege bine cu alți câini, dar nu poate fi de încredere în compania altor animale.

Această rasă este independentă și cu o voință puternică, așa că dresajul s-ar putea să se dovedească dificil. Câteodată, poate manifesta comportamente primitive cum ar fi vânătoarea și marcarea teritoriului în casă.

Nivel de activitate: moderat.

Cel mai bun stăpân: este o rasă adaptabilă, dar se va descurca cel mai bine într-un mediu suburban sau rural. Proprietarul ar trebui să fie o persoană pregătită din punct de vedere financiar pentru existența unor probleme de sănătate.

Nevoi speciale: activități, exerciții, îngrijire medicală, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: enteropatie cu pierdere de proteine (sindromul Lundehund sau EPP) și afecțiuni gastro-intestinale. Lundehund-ul este predispus unei boli grave denumită enteropatie intestinală, care reduce substanțial durata de viață a marii majorități a câinilor.

Până la 90% dintre exemplarele de Lundehund sunt diagnosticate cu această afecțiune, care este de asemenea numită sindromul Lundehund.

Lundchundul are același tip de maxilar ca și Câinele Varanger, ale cărui rămășițe fosilizate, care datează de acum 5000 de ani, au fost descoperite în Rusia. Acest tip maxilar prezintă un dinte mai puțin pe fiecare parte spre deosebire de ceilalți câini.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *