lapphund-finlandez-suedez-rasa-caine

Lapphund finlandez/Lapphund suedez – Rasă câine

Nume alternativ: Suomenlapinkoira, Lapinkoira.

Ţară de origine: Finlanda.

Nume alternativ: Svensk Lapphund.

Ţară de origine: Suedia.

Istoric: atât Lapphund-ul finlandez (deasupra), cât și cel suedez (dedesubt) sunt rase vechi, cu origini comune, specialiștii susținând că au peste 9.000 de ani vechime. Descendenții lor au însoțit oamenii în Scandinavia.

lapphund-suedez-rasa-caine
Lapphund suedez

Ei au fost crescuți și dezvoltați de către poporul nativ scandinav, Sami (Laplanders).

Poporul Sami folosea acești câini pentru vânătoarea și păzirea cirezilor de reni. Ambele rase continuă să fie folosite în aceste roluri tradiționale, dar sunt de asemenea ținuți și ca animale de companie.

Descriere fizică (varietatea finlandeză); este un câine de talie medie, compact și are aspectul pătrățos tipic câinilor de tip Spitz.

Are urechile ciulite și un bot conic, asemănător cu al vulpii. Blana dublă are un strat exterior lung și des. Poate avea orice culoare sau combinație de culori atât timp cât una dintre ele domină. Poate avea însemne pe față, gât, abdomen și coadă.

Descriere fizică (varietatea suedeză): Lapphund-ul suedez este un câine de talie medie, cu un corp musculos, dreptunghiular.

Are un aspect tipic de Spitz, cu capul rotund și bot conic, care are aproape o treime din lungimea craniului. Urechile sunt mici, triunghiulare și ridicate. Blana dublă are un strat inferior creț și des, iar cel exterior este lung și drept.

Blana este mai lungă în jurul gâtului, pe partea posterioară a picioarelor și pe coadă. Poate fi negru, maroniu sau cafeniu. Poate avea alb pe labe, piept și vârful cozii, dar mai mult de atât nu este de dorit.

Înălțime: 40-50 cm.

Greutate: nu există standard.

Temperament: câinii din ambele rase sunt inteligenți, ușor de dresat și prietenoși. Pot fi încăpățânați și sunt recunoscuți pentru faptul că sunt gălăgioși. Se bucură de timpul petrecut afară și de climatul rece.

Nivel de activitate: moderat către ridicat.

Cel mai bun stăpân: se descurcă cel mai bine în familii active, într-un mediu suburban sau la țară.

Nevoi speciale: exerciții, îngrijirea blănii, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: epilepsie, displazie de șold.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *