Nume alternativ: Husky arctic.
Ţară de origine: Siberia.
Istoric: se crede că această rasă a fost dezvoltată de către indienii Chukchi, nativi ai regiunii care acum este cunoscută sub denumirea de Siberia, acum mai bine de 3000 de ani. Husky-ul siberian a fost folosit la început pentru tracțiunea unor încărcături mici.
Datorită izolării zonei în care trăia, rasa a fost menținută pură până în secolul al XX-lea, atunci când populația din Alaska a început să importe acești câini pentru cursele de sănii. Deși înlocuit în cursele de sănii, în mare parte de mai competitivul Husky de Alaska, Husky-ul siberian continuă să fie folosit în mod recreațional pentru tracțiunea săniilor și ca animal de companie.
În timpul celui de Al Doilea Război Mondial a fost folosit pentru tracțiunea săniilor de către armata americană.
Descriere fizică: Husky-ul siberian este un câine de talie medie, cu un corp compact, musculos.
Pentru ca Husky să-și poată mențină musculatură puternică, el are nevoie de cât mai multe proteine ce vor hrăni țesuturile musculare. O hrană uscată superpremium reprezintă cea mai bună mâncare pentru Husky pe care i-o poți oferi câinelui tău!
Este puțin mai lung decât înalt. Are urechi de dimensiuni medii, pe care le poartă ridicate și ochi migdalați care pot fi căprui, albaștri, de culori diferite, sau parțial colorați.
În funcție de culoarea câinelui, nasul este negru, roșu-închis, roșu sau pătat cu roz. Blana este dublă, având stratul exterior drept, de lungime medie și un strat inferior dens. Coada este bine îmblănită. Poate avea orice culoare, de la alb la negru, cu o varietate de marcaje albe sau negre.
Înălțime: 50 – 58 cm.
Greutate: 16-27 kg.
Temperament: Husky-ul siberian este un câine activ, vioi, prietenos cu toată lumea. Tinde să fie un câine independent și nu este un câine care să se atașeze de o singură persoană. Va pleca să cutreiere de unul singur și este cunoscut ca un adevărat artist al evadărilor.
Nivel de activitate: ridicat.
Cel mai bun stăpân: câinii din această rasă se descurcă cel mai bine cu o familie activă, într-un decor suburban sau rural.
Nevoi speciale: exerciții, curte îngrădită, slujbă sau activitate organizată, lesă, socializare, dresaj.
Posibile probleme de sănătate: cataractă, distrofie corneană, displazie de șold, atrofie retiniană progresivă.