chinook-rasa-caine

Chinook – Rasă câine

Ţară de origine: S.U.A.

Istoric: Chinook-ul este o rasă nordică, provenind dintr-un singur strămoș născut în anul 1917, Chinook, ai cărui părinți au fost Husky siberian și metis de Saint-Bernard. Urmașii lui Chinook i-au moștenit culoarea, talia și inteligența.

Chinook și urmașii săi au fost folosiți pentru tracțiune în expediția în Antarctica a Amiralului Byrd din anul 1929, stabilind recorduri la sanie de distanță, greutate și viteză.

Din păcate, Chinook și-a pierdut viața în acea expediție. Rasa aproape a dispărut în anii 1980 când nu mai existau decât 11 câini buni de reproducție, dar în ultimii ani numărul lor a crescut.

Descriere fizică: Chinook este un câine de talie medie spre mare, mai mult lung decât înalt. Are un craniu lat, bot conic, ochi migdalați maronii; urechile pot fi purtate erecte, semi-erecte sau lăsate.

Are o coadă asemănătoare cu o sabie și picioare bine acoperite de blană și cu membrană interdigitală. Blana dublă groasă este maro-roșcat cu pete maro-roșcate până la negru pe urechi și pe bot.

Înălțime: 53 – 69 cm.

Greutate: 25 – 35 kg.

Temperament: câinii din această rasă sunt loiali, muncitori și versatili. Sunt prietenoși și calmi, retrași, dar neagresivi cu străinii. Câinii sunt inteligenți, alerți și ușor de dresat, dar se maturizează încet. Se înțeleg bine cu copiii și cu alte animale.

Nivel de activitate: moderat.

Cel mai bun stăpân: cea mai potrivită familie este una activă, într-un mediu rural sau suburban.

Nevoi speciale: mișcare, curte îngrădită, periaj, stil de viață de interior, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: cataractă, criptorhidism, displazie, convulsii, probleme cutanate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *