Xoloitzcuintli – Rasă câine

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Nume alternative: Xolo, Câinele mexican fără păr.

Ţară de origine: Mexic.

Istoric: Se crede că Xoloitzcuintli există de mai bine de trei mii de ani, înaintea Imperiului aztec. S-a dezvoltat în culturile Mayan și Toltec, care credeau că acest câine este trimisul zeului Xolotl. Mai târziu, a fost folosit de azteci ca un fel de întăritor, deoarece aceștia credeau că atingerea cu pielea acestuia sau consumul de came de câine pot vindeca bolile.

Atunci când aztecii au fost cuceriți de spanioli, rasa aproape a dispărut, dar a fost păstrată de populația indigenă. La mijlocul secolului al XX-lea a revenit interesul pentru această rasă de câini.

Descriere fizică: este un câine de mărime mică spre medie, care este puțin mai înalt decât lung. Pare o combinație între Terrier și Ogar. Există mai multe varietăți: de jucărie, pitic și standard, ca și fără păr sau cu blană.

Are un cap mare, cu urechi ridicate când este alert. Botul este mai lung decât craniul, cu o bărbie puternică. Are ochi de culoarea alunei, cu variații de la galben la maro închis, iar nasul poate fi negru, maro sau pătat.

Are picioare ca de iepure și o coadă lungă. Varietatea cu blană are părul scurt și moale, în timp ce cea fără blană nu are păr deloc, cu excepția unei porțiuni mici de coadă, a urechilor și cefei.

Înălțime (Jucărie): până în 33 cm.

Greutate(Jucărie): 4-8 kg.

Înălțime (Pitici): 33-45,5 cm.

Greutate (Pitici): 6-10 kg.

Înălțime (Standard): 45,5-58 cm.

Greutate (Standard): 9-14 kg.

Temperament: este un câine liniștit și afectuos, dar precaut cu străinii; este inteligent și activ, cu un comportament calm și fericit. Atât timp cât este bine socializat, se comportă bine cu copiii și cu alte animale.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: câinii din această rasă se simt cel mai bine cu un stăpân și o familia activă, care locuiește într-o zonă suburbană sau urbană.

Nevoi speciale: atenție, socializare, protecție solară și îngrijirea pielii la varietatea fără păr.

Posibile probleme de sănătate: acnee, alergii alimentare și cutanate, lipsa dinților, infecții cutanate.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *