xoloitzcuintli-rasa-caine

Xoloitzcuintli – Rasă câine

Nume alternative: Xolo, Câinele mexican fără păr.

Ţară de origine: Mexic.

Istoric: Se crede că Xoloitzcuintli există de mai bine de trei mii de ani, înaintea Imperiului aztec. S-a dezvoltat în culturile Mayan și Toltec, care credeau că acest câine este trimisul zeului Xolotl. Mai târziu, a fost folosit de azteci ca un fel de întăritor, deoarece aceștia credeau că atingerea cu pielea acestuia sau consumul de came de câine pot vindeca bolile.

Atunci când aztecii au fost cuceriți de spanioli, rasa aproape a dispărut, dar a fost păstrată de populația indigenă. La mijlocul secolului al XX-lea a revenit interesul pentru această rasă de câini.

Descriere fizică: este un câine de mărime mică spre medie, care este puțin mai înalt decât lung. Pare o combinație între Terrier și Ogar. Există mai multe varietăți: de jucărie, pitic și standard, ca și fără păr sau cu blană.

Are un cap mare, cu urechi ridicate când este alert. Botul este mai lung decât craniul, cu o bărbie puternică. Are ochi de culoarea alunei, cu variații de la galben la maro închis, iar nasul poate fi negru, maro sau pătat.

Are picioare ca de iepure și o coadă lungă. Varietatea cu blană are părul scurt și moale, în timp ce cea fără blană nu are păr deloc, cu excepția unei porțiuni mici de coadă, a urechilor și cefei.

Înălțime (Jucărie): până în 33 cm.

Greutate(Jucărie): 4-8 kg.

Înălțime (Pitici): 33-45,5 cm.

Greutate (Pitici): 6-10 kg.

Înălțime (Standard): 45,5-58 cm.

Greutate (Standard): 9-14 kg.

Temperament: este un câine liniștit și afectuos, dar precaut cu străinii; este inteligent și activ, cu un comportament calm și fericit. Atât timp cât este bine socializat, se comportă bine cu copiii și cu alte animale.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: câinii din această rasă se simt cel mai bine cu un stăpân și o familia activă, care locuiește într-o zonă suburbană sau urbană.

Nevoi speciale: atenție, socializare, protecție solară și îngrijirea pielii la varietatea fără păr.

Posibile probleme de sănătate: acnee, alergii alimentare și cutanate, lipsa dinților, infecții cutanate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *