S-ar putea ca Ogarii să fie rasele cele mai vechi de câini din lume. Având originile în Orientul Mijlociu și Asia, aceștia au fost crescuți pentru a vâna folosindu-și vederea și alergându-și prada. Ei își păstrează aceste abilități ceea ce îi face alergătorii regatului canin.
Toți ogarii sunt în mare asemănători, eleganți, cu corpul lung și îngust, și pieptul adânc. Marea majoritate fac o distincție clară între muncă și odihnă, fiind foarte activi și nerăbdători pe teren, dar relaxați și calmi în casă.
Rasele Pariah sunt câini primitivi, care trăiesc la periferia civilizației noastre. Unele rase prezentate aici continuă să trăiască în sălbăticie, cu doar câteva exemplare domesticite, cum ar fi Câinele de Carolina, în vreme ce altele sunt aproape în totalitate domesticite, cum ar fi Basenji.
Istoria marii majorități a raselor Pariah tinde să fie destul de vagă și unele rase au „tatonat” cu domesticirea pe parcursul existenței lor. Câinele Canaan din Israel, de exemplu, a fost documentat ca domesticit acum mai bine de două mii de ani. După exodul evreilor, a redevenit sălbatic, cu excepția câtorva exemplare ținute de către beduinii nomazi.
În secolul al XX-lea, a câștigat popularitate printre cetățenii Israelului și a fost ținut din nou ca un câine domestic. Rasele Pariah tind să arate asemănător, fiind de talie medie, cu urechi ciulite sau ridicate, cozi curbate și labe mici. Mulți dintre ei sunt descriși ca având un caracter pisicesc, mofturoși și primitivi.
Nu toate registrele includ în aceeași categorie Ogarii și rasele Pariah; cu toate acestea cele două grupe au foarte multe aspecte similare. Ambele sunt foarte vechi și câteodată chiar primitive. Basenji este un bun exemplu pentru acest aspect. A fost, până acum câțiva ani, considerat un câine Pariah.
Pe măsură ce rasa a devenit din ce în ce mai populară ca animal de companie, a început să fie considerat ogar atât pentru tehnica sa de vânătoare, cât și pentru originile sale geografice. Rasele Pariah sunt câini semidomesticiți care au fost strămoșii sau au avut o dezvoltare paralelă cu ogarii.
Ogarii sunt deseori sensibili la anestezie, predispuși la balonare datorită pieptului adânc, iar rasele foarte mari din această categorie tind să aibă o viață scurtă. Vor fugi după orice, așa că trebuie să fie în permanență ținuți în lesă atunci când nu sunt într-o zonă bine îngrădită.
Mulți nu pot fi de încredere în compania animalelor mici. Câinii Pariah nu sunt întotdeauna potriviți pentru viața de familie.