deerhound-scotian-rasa-caine

Deerhound scoțian – Rasă câine

Nume alternative: Câinele regal al Scoției, Deerhound.

Ţară de origine: Scoția.

Istoric: istoria acestei rase este vagă, dar unii specialiști consideră că s-a format din aceiași strămoși ca și Wolfhoundul irlandez. A fost crescut pentru vânătoarea de cerbi și a fost cunoscut sub denumirea de Deerhound în secolele al XVI-lea și al XVII-lea.

Doar nobilimea avea voie să crească acești câini; aceste restricții ale drepturilor de proprietate aproape au dus la dispariția rasei. Un program de împerechere a fost inițiat în anul 1825, revitalizând rasa. Sunt încă rari, dar câștigă popularitate atât în S.U.A., cât și în Marea Britanie.

Descriere fizică: Deerhoundul scoțian este un câine mare, greu, destul de asemănător cu Ogarul. Are un cap lung, îngust, cu botul conic, negru și craniul plat. Are ochi întunecați, un nas negru, și urechi mici, care sunt pliate atunci când este relaxat, și semi-erecte atunci când este alert. Gâtul este lung, iar pieptul adânc.

Coada lunga se ascute spre vârf și aproape atinge solul. Blana groasă de lungime medie, în general sârmoasă, este moale pe piept și stomac. Părul de pe cap este lung și moale, având mustață și barbă și câteodată un smoc de păr negru, mătăsos, cenușiu, pe vârful urechilor.

Blana este deseori albastră-cenușie închisă, dar poate fi și galbenă, roșie sau cafenie. Poate avea alb pe piept, degete și vârful cozii.

Înălțime: 71-81 cm.

Greutate: 34-50 kg.

Temperament: este un câine inteligent și încăpățânat, care se atașează foarte mult de oameni. Este curajos și nerăbdător pe câmp, dar fermecător și blând acasă.

Nivel de activitate: moderat.

Cel mai bun stăpân: se descurcă cel mai bine cu o familie activă, într-o casă din zona suburbană sau rurală.

Nevoi speciale: exerciții, curte îngrădită, îngrijirea blănii, lesă, socializare.

Posibile probleme de sănătate: alergii, sensibilitate la anestezie, balonare, cardiomiopatie, osteosarcom.

Scriitorul și poetul scoțian Sir Walter Scott avea o femelă din rasa Deerhound scoțian pe nume Maida. În cartea „The Talisman” publicată în anul 1825, el descria rasa ca fiind „o creatură perfectă din Rai”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *