cainele-faraonilor-rasa-caine

Câinele faraonilor – Rasă câine

Nume alternative: Kelb tal-fenek (câinele iepure).

Ţară de origine: Malta.

Istoric: este una dintre cele mai vechi rase de câini domestici din întreaga istorie documentată; însemnări despre acest câine pot fi datate până în 3000 î.e.n și domnia Regelui Tutankhamon, care avea un astfel de câine, Abuwitiyuw.

Există extrem de multe picturi ale acestor câini din acea perioadă. Acești câini au fost aduși în Malta din Egipt de negustorii fenicieni acum mai bine de două mii de ani, unde au fost folosiți pentru a vâna iepuri.

Au fost importați pentru prima oară în Marea Britanie în anii 1930. În S.U.A., primii pui s-au născut în anul 1970.

Descriere fizică: este un câine mare, musculos și grațios. Este un pic mai lung decât înalt și are o coadă lungă, ca un bici. Are un cap lung, cizelat, cu o frunte trapezoidală și urechi mari, erecte. Nasul, buzele și comisurile ochilor sunt de culoarea pielii.

Ochii sunt de culoarea chihlimbarului, fiind în ton cu blana cafenie sau castanie. Este de dorit să aibă vârful cozii alb, așa cum este și cazul unei stele albe pe piept. Este permis să aibă degete albe sau o dungă subțire albă pe mijlocul feței, dar orice alte pete sau zone albe nu sunt acceptate.

Blana este scurtă și dreaptă.

Înălțime: 53,5-63,5 cm.

Greutate: nu există standard.

Temperament: este un câine inteligent, foarte ușor de dresat, dornic mereu să fie pe placul stăpânilor. Este afectuos și jucăuș cu familia sa, dar câteodată este rece cu străinii.

Este deseori descris ca fiind mofturos și asemenea unei pisici în ceea ce privește manierele sale. Se spune că acești câini sunt capabili să zâmbească și să se îmbujoreze. Atât timp cât este socializat, se înțelege bine cu copiii, dar nu este de încredere în compania animalelor mici.

Nivel de activitate: moderat spre ridicat.

Cel mai bun stăpân: câinii din această rasă se descurcă cel mai bine cu o familie activă, într-o casă din zona suburbană sau rurală.

Nevoi speciale: exerciții, curte îngrădită, lesă, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: alergii, sensibilitate la anestezie, displazie de șold.

Câinele faraonilor este cunoscut în Malta sub denumirea de Kelb tal-fenek, sau câinele iepure. A fost declarat câinele național al Maltei, iar o monedă de argint ce are înfățișat pe ea un astfel de câine a fost bătută în anul 1977.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *