basenji-rasa-caine

Basenji – Rasă câine

Nume alternative: Câinele de Congo, Câinele african care nu latră.

Ţară de origine: Zair.

Istoric: Basenji este descendent al raselor foarte vechi de câini Pariah și a fost folosit la vânătoare încă din anii 3600 î.Hr.

Legenda spune că exemplare de Basenji au fost aduse din Africa Centrală faraonilor ca daruri. Atunci când civilizația egipteană a intrat în declin, rasa a devenit rară, deși a fost menținută într-o stare pură în țara sa natală, Zair.

Basenji-ul a fost întâlnit pentru prima oară de occidentali la începutul anilor 1900 și câteva exemplare au fost aduse în Marea Britanie în anul 1936, fiind folosiți pentru vânătoare sau aport.

Descriere fizică: este un câine de talie medie, suplu, dar puternic, este mai mult scurt decât înalt. Are un cap plat, ridat și un bot mai scurt decât craniul sau. Ochii, care pot fi maroniu închis sau căprui închis, sunt migdalați, iar nasul este negru.

Are urechi mici, erecte, și un gât arcuit. Coada este ținută sus și curbată. Labele picioarelor sunt mici și compacte. Blana este scurtă și fină, roșu castaniu, neagră, tricoloră sau tigrată. Picioarele, pieptul și vârful cozii sunt albe.

Înălțime: 40,5-43 cm.

Greutate: 10-11 kg.

Temperament: Basenji este un câine inteligent, alert și independent. Este afectuos cu familia sa, dar protector și precaut cu străinii.

Este alert și curios, mofturos și cu calități asemănătoare pisicilor. Mai degrabă urlă decât latră.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: Basenji are nevoie de o familie cu experiență în creșterea câinilor, într-o casă în mediul rural sau suburban.

Nevoi speciale: activitate sau slujbă, dresaj pozitiv, curte îngrădită.

Posibile probleme de sănătate: anemie, hernii, displazie de șold, atrofie retiniană progresivă și alte probleme oftalmologice, probleme renale, probleme tiroidiene.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *