azawakh-rasa-caine

Azawakh – Rasă câine

Nume alternative: idii ‘n illeli (ogarul poporului liber), ogar Tuareg.

Ţară de origine: Mali, Nigeria, Burkina Faso.

Istoric: această rasă își are originile în zonele aride ale Saharei și cea a Sahelului. A fost folosit atât ca gardian, dar și ca vânător și animal de companie de populația Tuareg, care este descendentă a berberilor.

Tribul a crescut câinii pentru puritate și frumusețe. Rasa a devenit rară atât în zona sa natală, cât și în lume.

Descriere fizică: este un câine înalt, zvelt, cu șoldurile mai înalte decât umerii. Are un cap îngust, cu urechi care atârnă și ochi întunecați, migdalați. Are un piept foarte adânc, care urcă brusc spre stomacul extrem de îngust.

Blana este scurtă și fină, și poate fi roșie, tigrată, albă, neagră, gri, albastru grizonat sau orice nuanță de maroniu, inclusiv ciocolatiu.

Înălțime: 61-73.5 cm.

Greutate: 16-25 kg.

Temperament: este un câine blând, afectuos și jucăuș cu familia sa, dar precaut sau chiar agresiv cu străinii. Este inteligent și protectiv, aceste calități făcând din el un excelent câine de pază.

Nivel de activitate: moderat.

Cel mai bun stăpân: se descurcă cel mai bine cu un stăpân ferm, într-o casă din suburbii sau de la țară. Nu este o rasă potrivită pentru creșterea în cușcă.

Nevoi speciale: supraveghere atentă atunci când este în compania străinilor, lesă, curte îngrădită, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: balonare, probleme cardiace, displazie de șold, hipotiroidism, convulsii, spondiloză.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *