bleu-de-gascogne-rasa-caine

Bleu de Gascogne – Rasă câine

Ţară de origine: Franța.

Istoric: există patru rase de Bleu de Gascogne: Marele Bleu de Gascogne, Micul Bleu de Gascogne, Micul Griffon Bleu de Gascogne și Basset Bleu de Gascogne. Marele Bleu de Gascogne este strămoșul tuturor celorlalte trei.

Este considerat urmașul câinilor de vânătoare din Orientul Mijlociu și a fost dezvoltat în regiunea Gascogne din sudul Franței. Celelalte rase au fost dezvoltate pentru că vânătorii aveau nevoie de câini pentru vânat mai mic, cum ar fi iepuri și vulpi. Micul Bleu de Gascogne este mai mic decât varietatea mare, iar Bassetul este chiar mai mic.

Ultima rasă, Micul Griffon Bleu de Gascogne, a fost creată prin încrucișarea între Bleu de Gascogne și câinii de vânătoare cu blană aspră.

Primele exemplare au ajuns în S.U.A. la începutul secolului al XVIII-lea, sub forma unui cadou din partea lui Lafayette pentru George Washington. Singurul care nu poate fi găsit în S.U.A. este Micul Griffon Bleu de Gascogne, dar acesta este rar chiar și în Franța.

Descriere fizică: cu excepția Griffonului, toate celelalte rase de Bleu de Gascogne au blana scurtă, deasă, cu o colorație albastră, creață pe un fundal alb cu pete, pistrui și puncte negre. Griffonul are blana sârmoasă, aspră, de asemenea albastră.

Toți au piept adânc și urechi lungi, lăsate, cu piele fină. Coada este lungă și are aspect de sabie, Înălțime (Mare): 60,5-71 cm.

Greutate (Mare): 32-35 kg.

Înălțime (Mici): 51-61 cm.

Greutate (Mici): 18-22 kg.

Înălțime (Petit Griffon): 43-51 cm.

Greutate (Petit Griffon): 18-20 kg.

Temperament: sunt câini sociabili și iubitori de distracție. Pot fi ușor rezervați la început, dar se împrietenesc destul de ușor. Sunt activi și gălăgioși. Se înțeleg bine cu aproape toată lumea.

Muncesc din greu pe teren, dar acasă sunt calmi și relaxați. Pot fi încăpățânați și pot colinda urmărind un miros. Se înțeleg bine cu copiii și cu alți câini.

Nivel de activitate: moderat.

Cel mai bun stăpân: se descurcă cel mai bine cu o familie activă într-o casă din suburbii sau de la țară.

Nevoi speciale: exerciții, grădină împrejmuită, lesă.

Posibile probleme de sănătate: volvulus gastric, displazie de șold și de cot.

Se estimează că Bleu de Gascogne a contribuit la formarea a peste 80 de rase de câini pe tot globul, inclusiv rase de copoi și ogari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *