Nume alternativ: Reisenschnauzer, Munchener.
Ţară de origine: Germania.
Istoric: Schnauzerul uriaș își are originea în regiunile Bavaria și Wurttemberg din Germania, unde crescătorii de vite aveau nevoie de o versiune mai mare a Schnauzerului standard pentru a o folosi la mânatul vitelor.
A fost creată prin încrucișarea Schnauzerilor standard cu exemplare de Dog german, ciobănești cu părul aspru și Bouvier de Flandra. Mai târziu, a fost folosit ca animal de pază la fabricile de bere și depozite, cât și pe post de câine de poliție și, în perioada Primului Război Mondial, câine al armatei.
În perioada celui de Al Doilea Război Mondial rasa a fost amenințată cu dispariția, dar împătimiții acesteia au reușit să o revitalizeze.
Descriere fizică: Schnauzerul uriaș este un câine mare, puternic, cu o constituție pătrată. Cu excepția dimensiunilor, se aseamănă cu Schnauzerul standard. Are un cap lung, puternic, ochi căprui închis și un nas negru.
Urechile sunt tăiate erect sau în mod natural sunt mici. Coada este tăiată scurt și purtată ridicată. Blana dublă este sârmoasă și deasă, cu barbă și sprâncene groase. Culorile pot fi sare și piper sau negru.
Înălțime: 59 – 69 cm.
Greutate: 25 – 36 kg.
Temperament: Schnauzerul uriaș este o rasă curajoasă, temperată și inteligentă. Este alert și protectiv. Deși este jucăuș și blând cu prietenii și familia, poate reacționa dacă este provocat.
Câinele ar trebui să fie ținut sub supraveghere atunci când este în preajma copiilor sau altor animale.
Nivel de activitate: moderat.
Cel mai bun stăpân: Schnauzerul uriaș se descurcă bine cu o familie activă, dintr-un mediu rural sau suburban.
Nevoi speciale: exerciții, dresaj pozitiv, periaj profesionist, socializare.
Posibile probleme de sănătate: albinism, epilepsie, probleme oftalmologice, displazie de șold și cot, hipotiroidism, probleme renale.