pumi-rasa-caine

Pumi – Rasă câine

Ţară de origine: Ungaria

Istoric: Pumi a apărut în urma împerecherii exemplarelor de Puli unguresc cu câinii europeni veniți în Ungaria odată cu europenii din vest în secolele al XVI-lea, al XVII-lea și al XVIII-lea.

Pumi și Puli nu puteau fi diferențiate ca rase distincte până în secolul al XX-lea, atunci când iubitorii de Puli au muncit pentru a revitaliza rasa originală. Este un câine ciobănesc, dar este folosit și la vânătoare.

Descriere fizică: este un câine de talie medie, cu constituție pătrată, asemănător Terrierilor. Are un cap îngust și lung, cu un bot lung și nas negru. Ochii sunt căprui și urechile erecte cu treimea superioară pliată peste.

Are o coadă lungă, purtată înalt și curbată. Blana dublă este cârlionțată și formează smocuri, dar nu corzi. Stratul exterior este lung și are o textură elastică. Poate fi gri, negru, sau cafeniu cu sau fără zone albe, sau alb.

Înălțime: 34 – 44,5 cm.

Greutate: 8,5 – 13,5 kg.

Temperament: Atunci când vine vorba de personalitate, Pumi se aseamănă cu Terrierii, gălăgios și mereu ocupat. Este foarte activ și îndrăzneț. Voios și afectuos cu familia, dar este prevăzător cu străinii și va reacționa atunci când este provocat.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: Pumi se descurcă cel mai bine cu un stăpân activ, într-un mediu suburban sau rural.

Nevoi speciale: atenție, exerciții, slujbă sau activitate organizată, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: niciuna cunoscută.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *