puli-rasa-caine

Puli – Rasă câine

Nume alternativ: Drover, Pulik (plural).

Ţară de origine: Ungaria.

Istoric: Puli-ul este o rasă veche, care se crede că se trage din Terrierul tibetan, o rasă care a fost adusă în Ungaria în jurul secolului al IX-lea de huni. Puli-ul a fost folosit de ciobanii unguri timp de mai bine de o mie de ani.

În secolul al XVI-lea, Ungaria a fost din nou invadată și repopulată de populațiile din vestul Europei. Aceștia și-au adus proprii ciobănești și terrieri care s-au împerecheat cu Pulik, ducând la apariția rasei Pumi.

Puli și Pumi au fost de atât de multe ori încrucișați încât erau aproape identice până în secolul al XX-lea, atunci când un crescător a revitalizat Puli original. Puli continuă să fie folosit la îngrădirea oilor, vitelor și cailor.

A fost adus pentru prima dată în S.U.A. în anii 1920.

Descriere fizică: Puli este un câine de talie medie, puternic, cu o conformație pătrată. Are un cap lat și un bot drept, care reprezintă aproximativ o treime din lungimea capului. Are un nas mare, negru; ochi migdalați, adânci, căprui închis și urechi lăsate, de forma literei „V”.

Gâtul pare a se contopi cu corpul datorită părului bogat. Coada de lungime medie se îmbină cu părul de pe corp. Blana dublă are un puf lânos și un păr bogat, creț sau cârlionțat, care formează corzi. Poate avea mai multe tonuri de negru, gri sau alb. Pielea este albastră sau gri.

Înălțime: 37.5 – 45 cm.

Greutate: 13.5 kg.

Temperament: Puli este un câine inteligent și activ. Îi place distracția și este devotat familiei. Este jucăuș și afectuos cu prietenii și familia, însă prevăzător cu străinii. Tinde să fie destul de vocal.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: Puli are nevoie de o familie activă, care trăiește într-un mediu suburban sau rural.

Nevoi speciale: atenție, îngrijirea blănii, protecție împotriva căldurii, supraveghere atunci când înoată, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: surzenie, probleme oftalmologice, displazie de şold.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *