Ciobănescul de Pirinei – Rasă câine

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Nume alternativ: Berger, Labrit, Petit berger, Pyr, Pyrenean Shepher, Pyr shep.

Ţară de origine: Franța.

Istoric: Ciobănescul de Pirinei a fost crescut în văile din Munții Pirinei din Franța. Se crede că se trage din câinii ciobănești crescuți de ciobanii nomazi din munții Pirinei.

Acest câine a fost folosit de armată în Primul Război Mondial. A fost văzut pentru prima oară în S.U.A. în secolul al XIX-lea și se crede că a avut un rol în dezvoltarea Ciobănescului australian.

Descriere fizică: Ciobănescul de Pirinei este un câine mic spre mediu, suplu, cu un cap triunghiular și un craniu plat. Botul este trapezoidal și scurt. Datorită buzei superioare care se suprapune pe buza inferioară, câinele pare să râdă.

Are ochi mari, maronii, albaștri sau parțial albaștri. Nasul este negru, iar urechile sunt scurte și rotunde sau lăsate în mod natural. Coada este complet tăiată, un smoc sau lungă de forma unui cârlig. Blana ușor ondulată este de lungime medie sau lungă. Culoarea acesteia poate fi cafenie, gri, vărgată, neagră sau neagră cu puține însemne albe.

Există varietăți cu blana de pe față aspră sau moale; exemplarele cu blană moale au botul mai lung și acoperit cu păr fin și scurt, în vreme ce exemplarele cu blană aspră pe față au un mic barbișon cu păr care se lungește pe bol și este tras înapoi pe cap. Varietatea cu părul moale prezintă și păr mai scurt pe corp.

Înălțime: 37,5 – 47,5 cm.

Greutate: 7-9.5 kg.

Temperament: Ciobănescul de Pirinei este un câine foarte activ, plin de energie. Este precaut cu străinii, alert, și neînfricat. Poate fi neascultător. Varietatea cu păr moale tinde să fie mai puțin agitată.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: acest câine are nevoie de un stăpân activ, cu experiență în creșterea câinilor, într-o casă dintr-o zonă rurală.

Nevoi speciale: periaj, exerciții, o slujbă sau o activitate, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: epilepsie, displazie de șold, luxație de rotulă, atrofie retiniană progresivă.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *