ciobanescul-belgian-rasa-caine

Ciobănescul belgian (Malinois belgian, Tervuren belgian, Câinele de oi belgian, Laekenois belgian) – Rasă câine

Nume alternative: Chien de berger Belge.

Ţară de origine: Belgia.

Istoric: Ciobănescul belgian este considerat o rasă cu patru varietăți în toate țările mai puțin S.U.A. În S.U.A., fiecare varietate este considerată o rasă aparte: Malinois belgian (deasupra), Tervuren belgian. Câinele de oi belgian (Groenendael), Laekenois belgian (dedesubt). Ciobăneștii belgieni au fost dezvoltați în Belgia la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru pază și direcționarea turmelor. Au fost folosiți și de poliție și armată.

Laekenois-belgian-rasa-caine
Laekenois belgian

În anul 1891, un comitet de experți a studiat dacă există un anumit câine care să reprezinte un standard pentru rasă. Acest comitet a hotărât că Ciobăneștii belgieni erau similari în mărime și formă a corpului, dar variau în lungimea, textura și culoare blănii. Acestora patru li s-a dat denumire după satul sau regiunea în care s-a format fiecare.

Descriere fizică: acești câini sunt mari, musculoși, eleganți și cu corpul pătrat. Capul este puternic, cu un bot ușor ascuțit și de aceeași lungime cu capul. Au ochi maronii închiși, ușor migdalați, și urechi triunghiulare erecte.

Blana acestor ciobănești cu pieptul adânc diferă în culoare, lungime și textură. Malinois-ul are blana scurtă, dreaptă și aspră, care poate fi cafenie sau de culoarea mahonului cu extremități negre, mască neagră și urechi negre.

Tervurenul are o blană dublă lungă și este cafeniu până la mahon, cu extremități negre. Câinele de oi belgian (Groenendael) are o blană lungă, neagră, iar Laekenois belgian are părul sârmos, cafeniu sau de culoarea mahonului.

Înălțime: 55 – 65 cm.

Greutate: 18-36 kg.

Temperament: acești câini inteligenți, foarte ușor de dresat, sunt în același timp și foarte muncitori. Sunt afectuoși cu familia lor, dar prevăzători cu străinii, atât din punct de vedere al protecției familiei, cât și al teritoriului.

Sunt niște câini foarte energici și sensibili, dar țin să se atașeze de o singură persoană.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: Ciobăneștii belgieni sunt câini care se simt cel mai bine într-o familie activă, cu experiență în creșterea câinilor, într-un mediu suburban sau rural.

Nevoi speciale: atenție, socializare, o slujbă sau activitate organizată, dresaj pozitiv.

Posibile probleme de sănătate: sensibili la anestezie, cancer, epilepsie, displazie de șold și col, atrofie retiniană progresivă, probleme ale tiroidei.

Energicii Malinois nu pot sta locului. Atunci când sunt ținuți într-un spațiu închis, vor alerga în cerc pentru a fi mereu în mișcare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *