ciobanesc-polonez-lowland-rasa-caine

Ciobănesc polonez Lowland – Rasă câine

Nume alternativ: Polski owezarek nizinny (PON).

Ţară de origine: Polonia.

Istoric: cel mai probabil, această rasă este descendentă a încrucișărilor dintre Câinele ciobănesc Hun și Puli, care datează din secolul al XIII-lea. A fost dezvoltat pe parcursul mai multor secole ca un câine ciobănesc pentru oi independent, adaptabil.

Mai multe exemplare au fost aduse în Scoția în anul 1514 și sunt considerate a fi strămoșii Border Collie-ului. Rasa a fost aproape de dispariție după ambele Războaie Mondiale, cu doar opt exemplare apte de reproducție după cel de Al Doilea Război Mondial. A fost redezvoltată de către iubitorii rasei, iar în prezent este în principal câine de companie.

Descriere fizică: acest ciobănesc este un câine puternic, de talie medie, cu un cap lat, bombat și un bot scurt. Ochii sunt căprui, iar nasul mare este maro sau negru, și are urechi de dimensiuni medii purtate lăsate.

Blana este dublă cu un strat exterior lung și gros și puful moale. Poate avea orice culoare. Coada este fie natural scurtă sau poate fi tăiată.

Înălțime: 40 – 50 cm.

Greutate: 13.5-22.5 kg.

Temperament: este un câine inteligent și independent, afectuos și devotat familiei, dar în același timp precaut cu străinii.

Nivel de activitate: moderat spre ridicat.

Cel mai bun stăpân: are nevoie de un stăpân activ, cu experiență în creșterea câinilor într-un mediu suburban sau rural.

Nevoi speciale: exerciții, socializare, dresaj, îngrijirea blănii.

Posibile probleme de sănătate: persistența canalului arterial.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *