ciobanescul-de-shetland-rasa-caine

Ciobănesc de Shetland – Rasă câine

Nume alternativ: Sheltie.

Ţară de origine: Scoția

Istoric: Ciobănescul de Shetland este o rasă veche, descendentă a câinilor aduși în Insulele Shetland de pe coasta Scoției de către vikingi în secolul al X-lea. Aceștia erau câini de tip Spitz, asemănători Vallhundzilor.

Câinii au fost crescuți pentru mânarea turmelor și păstrați în izolare până în secolul al XV-lea, atunci când Insulele Shetland au devenit parte a Scoției și Collie scoțieni au fost aduși pe insule.

Acești câini au adus rasei o asemănare mai apropiată de Collie. Ciobănescul de Shetland este unul dintre animalele „compacte” crescute de oamenii de pe insulă. A fost adus pentru prima oară în S.U.A. la începutul secolului al XX-lea.

Descriere fizică: Ciobănescul de Shetland este un câine mic spre mediu, cu un corp de formă dreptunghiulară. Arată ca un Collie în miniatură. Are un cap ascuțit, îngust, cu craniul și botul de lungimi egale.

Nasul este negru, iar ochii migdalați pot fi căprui sau albaștrii sau orice combinație a acestor două culori. Urechile mici sunt împăturite atunci când animalul se odihnește și semi-erecte când este atent. Coada lungă și groasă este purtată în jos, iar blana dublă are un puf des și un strat superior lung și drept.

Blana formează o coamă în jurul gâtului și „pantalonași” la nivelul picioarelor posterioare, putând avea culoare neagră, albastru tigrat, cafeniu, cafeniu tigrat sau în mare parte albă cu sau fără zone cafenii și albe.

Înălțime: 32,5 – 40 cm.

Greutate: 9 – 11,5 kg.

Temperament: este un câine inteligent, muncitor și ușor de dresat. Este afectuos cu familia, dar precaut cu străinii. Este sensibil și predispus să latre, făcându-l un bun câine de pază.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: această rasă se descurcă cel mai bine cu un stăpân activ, într-un cămin dintr-o zona suburbană sau rurală.

Nevoi speciale: exerciții, periaj, slujbă sau activitate, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: epilepsie, probleme oftalmologice, displazie de șold, sindromul cutanat Sheltie, probleme tiroidiene, boala von Willebrand.

Pentru că seamănă cu Collie, Ciobăneștii de Shetland sunt adeseori numiți Collie pitici. Deși Collie este unul dintre strămoșii acestei rase, cele două sunt rase diferite și distincte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *