Ciobănesc de Shetland – Rasă câine

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Nume alternativ: Sheltie.

Ţară de origine: Scoția

Istoric: Ciobănescul de Shetland este o rasă veche, descendentă a câinilor aduși în Insulele Shetland de pe coasta Scoției de către vikingi în secolul al X-lea. Aceștia erau câini de tip Spitz, asemănători Vallhundzilor.

Câinii au fost crescuți pentru mânarea turmelor și păstrați în izolare până în secolul al XV-lea, atunci când Insulele Shetland au devenit parte a Scoției și Collie scoțieni au fost aduși pe insule.

Acești câini au adus rasei o asemănare mai apropiată de Collie. Ciobănescul de Shetland este unul dintre animalele „compacte” crescute de oamenii de pe insulă. A fost adus pentru prima oară în S.U.A. la începutul secolului al XX-lea.

Descriere fizică: Ciobănescul de Shetland este un câine mic spre mediu, cu un corp de formă dreptunghiulară. Arată ca un Collie în miniatură. Are un cap ascuțit, îngust, cu craniul și botul de lungimi egale.

Nasul este negru, iar ochii migdalați pot fi căprui sau albaștrii sau orice combinație a acestor două culori. Urechile mici sunt împăturite atunci când animalul se odihnește și semi-erecte când este atent. Coada lungă și groasă este purtată în jos, iar blana dublă are un puf des și un strat superior lung și drept.

Blana formează o coamă în jurul gâtului și „pantalonași” la nivelul picioarelor posterioare, putând avea culoare neagră, albastru tigrat, cafeniu, cafeniu tigrat sau în mare parte albă cu sau fără zone cafenii și albe.

Înălțime: 32,5 – 40 cm.

Greutate: 9 – 11,5 kg.

Temperament: este un câine inteligent, muncitor și ușor de dresat. Este afectuos cu familia, dar precaut cu străinii. Este sensibil și predispus să latre, făcându-l un bun câine de pază.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: această rasă se descurcă cel mai bine cu un stăpân activ, într-un cămin dintr-o zona suburbană sau rurală.

Nevoi speciale: exerciții, periaj, slujbă sau activitate, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: epilepsie, probleme oftalmologice, displazie de șold, sindromul cutanat Sheltie, probleme tiroidiene, boala von Willebrand.

Pentru că seamănă cu Collie, Ciobăneștii de Shetland sunt adeseori numiți Collie pitici. Deși Collie este unul dintre strămoșii acestei rase, cele două sunt rase diferite și distincte.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *