Câinele de cireadă australian – Rasă câine

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Nume alternativ: Blue heeler, Heeler, Queensland heeler, Red heeler.

Ţară de origine: Australia.

Istoric: Câinele de cireadă australian a fost dezvoltat de fermierii australieni care aveau nevoie de un câine pentru cirezi rezistent pe distanțe lungi. Predecesorul acestei rase este Hall’s heeler, un câine dezvoltat prin încrucișarea dintre dingo și Collie-ul scoțian.

În jurul anilor 1860, Hall’s heeler a fost încrucișat cu Kelpie-ul australian și Dalmațianul pentru a crea Câinele de cireadă australian pe care îl întâlnim în ziua de azi.

Descriere fizică: este un câine de talie medie, robust, musculos, având un corp mai mult lung decât înalt. Are un cap lat, puternic, cu botul conic de mărime medie. Ochii migdalați sunt maronii, iar urechile sunt în mod normal ridicate.

Acest câine are un gât musculos, pieptul adânc și membrele posterioare musculoase. Coada stufoasă este lungă. Blana dublă are un strat superior des și un strat inferior moale și dur. Aceasta este de lungime medie, mai lungă pe coapse și gât.

Poate fi de culoare albastră, pestriță sau pătată, cu sau fără semne negre, albastre sau cafenii; sau roșu pătat cu sau Iară pete de un roșu mai închis.

Înălțime: 42.5 – 50 cm.

Greutate: 15-25 kg.

Temperament: acest câine este loial și protectiv, afișând un comportament suspicios cu străinii, dar foarte prietenos cu cei pe care îi cunoaște. Tinde să se atașeze de o singură persoană. Câinele de cireadă australian este alert și atent, inteligent, cu multă energie și dedicare.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: se descurcă cel mai bine cu un proprietar activ, într-o casă din zona suburbană sau rurală.

Nevoi speciale: exercițiu, slujbă sau activitate organizată, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: surditate, displazie de șold, atrofie retiniană progresivă.

Un câine de cireadă australian denumit Bluey este câinele cel mai longeviv din lume. El a mânat vite și oi în Australia timp de mai bine de 20 de ani. Atunci când a murit, în anul 1939, el avea 29 de ani și 5 luni.

Guinness World Records, 2004

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *