border-collie-rasa-caine

Border Collie – Rasă câine

Ţară de origine: Marea Britanie.

Istoric: Border Collie a fost dezvoltat în ținutul Border din Marea Britanie, crescut pentru a mâna turme de oi și pentru a lucra îndeaproape cu stăpânul său. Este recunoscut pentru folositul văzului atunci când își face slujba.

Rasa continuă să fie folosită pentru mânarea turmelor, dar și ca animal de companie în Marea Britanie și S.U.A. A câștigat în ultima vreme popularitate și în sporturile canine, în special în cursele de agilitate.

Așa cum se întâmplă cu marea majoritate a raselor de muncă, există controverse în legătură cu participarea acestor câini la expozițiile de frumusețe și dezvoltarea liniilor de câini pentru aceste concursuri și pentru muncă.

Descriere fizică: Border Collie-ul este un câine de dimensiuni medii, suplu și musculos, care este mai lung decât înalt. Are un cap lat și puternic, cu botul conic. Urechile sunt erecte sau semi-erecte, iar ochii pot fi căprui, albaștri sau parțial albaștri.

Blana dublă, aspră sau moale, este de obicei neagră, cu o pată albă pe frunte și cu coamă, deși poate avea orice culoare în afară de alb. Coada este lungă și ținută în jos.

Înălțime: 45 – 55 cm.

Greutate: 13,5-22.5 kg.

Temperament: acest câine este energic, inteligent și responsabil. Este afectuos cu prietenii și familia, dar rezervat cu străinii. Deși Border Collie sunt prietenoși cu copiii și alți câini, poate încerca să îi mâne ca pe o turmă și pot fi impulsivi.

Această rasă muncește din greu și are o mare abilitate de a învăța. Va alerga după animalele de fermă, pisici și oricare alte animale care se mișcă rapid.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: Border Collie are nevoie de un stăpân activ, într-o casă dintr-o zonă suburbană sau rurală.

Nevoi speciale: exerciții, curte îngrădită, slujbă sau activitate organizată, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: osteocondrita disecantă (OCD), atrofie retiniană progresivă.

Conform lui Stanley Coren, autorul cărții Intelligence of Dogs, Border Collie este cel mai inteligent câine din lume.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *