bergamasco-rasa-caine

Bergamasco – Rasă câine

Nume alternativ: Cane da pastore Bergamasco.

Ţară de origine: Italia.

Istoric: această rasă este una foarte veche și este considerată a fi înrudită cu Ciobănescul Maremma și Briardul. Se speculează că rasa se trage din Ciobăneștii asiatici care au venit în Europa odată cu triburile nomade sau cu negustorii fenicieni.

A fost dezvoltat în Alpi pentru a mâna turmele și era așa de prețuit de către ciobanii care aveau grijă de ei, încât liniile erau ținute în secret. După Al Doilea Război Mondial, rasa a fost aproape de dispariție, dar iubitorii italieni de câini au reușit să o revitalizeze.

Descriere fizică: Bergamasco este un câine mediu spre mare, puternic, musculos, cu un corp puțin mai lung decât înalt. Are un cap mare, lat, cu botul bont; un nas mare, negru, și urechi subțiri, lăsate. Coada este lungă și groasă, iar blana lungă, grea și aspră, formează „smocuri” încâlcite (ca niște corzi).

Părul de pe cap este lung, acoperind ochii. Blana variază în culoare de la gri la cenușiu închis.

Înălțime: 55 – 62,5 cm.

Greutate: 27 – 38,5 kg.

Temperament: sunt niște câini curajoși și inteligenți, dornici mereu să fie pe placul stăpânilor. Nu sunt supuși și răspund la un dresaj ferm, consistent mai bine decât la pedepse severe.

Sunt devotați prietenilor și familiei, în special copiilor, dar sunt precauți cu străinii.

Nivel de activitate: moderat.

Cel mai bun stăpân: Bergamasco are nevoie de un stăpân sigur de sine, cu experiență în creșterea câinilor, într-un mediu rural.

Nevoi speciale: dresaj pozitiv, socializare.

Posibile probleme de sănătate: nu se cunosc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *