caine-de-apa-portughez-rasa-caine

Câinele de apă portughez – Rasă câine

Nume alternativ: Căo de agua, Câine pescar portughez, Căo de agua de pelo ondulado (cu păr lung), Căo de agua de pelo encaradolado (cu blana creață).

Ţară de origine: Portugalia.

Istoric: Câinii de apă portughezi au jucat, timp de secole, un rol important în industria peștelui din Portugalia. Acești câini erau folosiți pentru a aduna pești, a aporta frânghii și a transporta mesaje de la barcă la barcă.

Odată cu declinul pescuitului la începutul secolului al XX-lea, rasa a fost aproape de dispariție, dar a fost salvată de către un iubitor înstărit. Este acum un popular câine de companie în întreaga lume.

Descriere fizică: este un câine puternic, de talie medie. Are un cap puternic, cu craniul puțin mai lung decât botul. Ochii și nasul lat sunt de culoare neagră sau maro, iar urechile lăsate au formă de inimă.

Prezintă membrană interdigitală; labele sunt acoperite cu păr, iar coada este de lungime medie. Blana cu un singur strat poate fi ondulată sau creață, și este tunsă asemănător unui leu (tunsoare de muncă). Blana poate fi neagră, albă, maro sau o combinație a acestor culori.

Înălțime: 42,5-55 cm.

Greutate: 16-27 kg.

Temperament: este un câine ascultător și inteligent. Este devotat familiei și are o foarte mare rezistență. Este vioi și curajos. Iubește foarte mult apa și este un excelent înotător.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: se descurcă cel mai bine cu un stăpân sau/și o familie activă, locuind într-o casă din mediu suburban sau rural.

Nevoi speciale: exerciții, îngrijirea blănii, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: boala Addison, cancer, probleme cardiace, probleme oftalmologice, afecțiuni gastro-intestinale, displazie de șold, alergii ale pielii, afecțiuni renale.

Un studiu de mare amploare asupra geneticii Câinelui de apă portughez a început în anul 1996 și include peste 600 de câini. Studiul, denumit Proiectul Georgia – în memoria unui exemplar al acestei rase care a murit în urma unei boli autoimune – reprezintă un efort comun între proprietari, crescători și oamenii de știința de la Universitatea din Utah.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *