tosa-ken-rasa-caine-1

Tosa Ken – Rasă câine

Nume alternative: Tosa, Tosa inu.

Ţară de origine: Japonia.

Istoric: această rasă nu a fost dezvoltata decât după ce comandantul Perry a călătorii în Japonia în anul 1854 și a deschis relațiile comerciale dintre Japonia și țările vestice.

Crescătorii japonezi au împerecheat rase străine cum ar fi Bulldog, Mastiffi, Dog german, Pointer german, cu rase native cum ar fi Shikoku, pentru a crea echivalentul canin al unui luptător de sumo.

Câinii erau și continuă să fie folosiți în lupte de câini ceremoniale. Rasa a fost aproape de dispariție după cel de Al Doilea Război Mondial, dar a fost revitalizată de către simpatizanți.

Descriere fizică: Tosa Ken este un câine mare, puternic, musculos, puțin mai lung decât este înalt. Are un cap mare, cu aspect pătrățos; buze care îi atârnă; și o gușă proeminentă. Pielea de pe cap se încrețește atunci când câinele este atent.

Capul este mare, iar botul lat și bont cu fălci puternice. Nasul este negru și poate avea pete negre pe limba roz. Urechile de dimensiuni medii sunt lăsate și poziționate sus pe craniu. Ochii sunt mici, migdalați și maronii.

Coada naturală este lungă și ascutiță spre vârf. Blana scurtă, groasă poate avea orice culoare accentuată, poate fi tigrată, neagră și cu pete sau multicoloră. Sunt preferați câinii roșii. Poate avea o mască neagră și pete albe pe piept și picioare.

Înălțime: 55,5-59 cm.

Greutate: 41-108 kg.

Temperament: este un câine liniștit, retras, afectuos cu familia și prietenii, clar rece cu străinii. Poate fi agresiv cu alți câini. Este devotat stăpânului său și foarte ușor de dresat.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: Tosa Ken se descurcă cel mai bine cu un stăpân experimentat în creșterea câinilor, într-un mediu suburban sau rural. Se înțelege bine cu copiii, atât timp cât este supravegheat, dar nu se descurcă bine cu alte animale decât dacă a crescut cu ele.

Nevoi speciale: atenție, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: volvulus intestinal, probleme oftalmologice, displazii de șold și cot.

În luptele ceremoniale cu câini din rasa Tosa Ken, fiecare câine lupta de două sau trei ori pe an, iar lupta este limitata la 30 de minute sau mai puțin. Atunci când sunt aduși la ring, câinii sunt îmbrăcați în robe ceremoniale și există o ceremonie foarte elaborată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *