Sarplaninac – Rasă câine

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Nume alternative: Ciobănesc de Iugoslavia, Ciobănesc Illyrian.

Ţară de origine: Serbia și Macedonia.

Istoric: se presupune că această rasă este urmașă a Ciobăneștilor tibetani aduși din Asia în Balcani. Descendenții acestor câini au lucrat ca paznici ai turmelor, în Sarplanina, zona muntoasă din Serbia și Macedonia, timp de mai bine de două mii de ani.

Izolarea oferită de zona muntoasă a menținut pură această rasă. Este acum ținut ca paznic de turmă și animal de companie în toată Europa și în America de Nord.

Descriere fizică: este un câine mare, bine proporțional, musculos, cu un corp care este puțin mai lung decât este înalt. Are un cap lat, cu un nas mare, negru; urechi lăsate de forma literei „V” și ochi migdalați. Coada este lungă și are aspect de sabie.

Blana groasă, aspră, variază în culoare de la alb la gri închis. Unele exemplare au pete albe pe piept și degete.

Înălțime: 57-61 cm.

Greutate: 30-45 kg.

Temperament: câinii din această rasă sunt afectuoși cu familia, dar precauți cu străinii. Sunt paznici excelenți, curajoși și inteligenți. Au o gândire independentă și pot avea un comportament dominant.

Nivel de activitate: moderat.

Cel mai bun stăpân: câinii din această rasă se descurcă cel mai bine cu un stăpân experimentat în creșterea câinilor, într-o casă din suburbii sau de la țară.

Nevoi speciale: curte îngrădită, lesă, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: niciuna cunoscută.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *