sarplaninac-rasa-caine

Sarplaninac – Rasă câine

Nume alternative: Ciobănesc de Iugoslavia, Ciobănesc Illyrian.

Ţară de origine: Serbia și Macedonia.

Istoric: se presupune că această rasă este urmașă a Ciobăneștilor tibetani aduși din Asia în Balcani. Descendenții acestor câini au lucrat ca paznici ai turmelor, în Sarplanina, zona muntoasă din Serbia și Macedonia, timp de mai bine de două mii de ani.

Izolarea oferită de zona muntoasă a menținut pură această rasă. Este acum ținut ca paznic de turmă și animal de companie în toată Europa și în America de Nord.

Descriere fizică: este un câine mare, bine proporțional, musculos, cu un corp care este puțin mai lung decât este înalt. Are un cap lat, cu un nas mare, negru; urechi lăsate de forma literei „V” și ochi migdalați. Coada este lungă și are aspect de sabie.

Blana groasă, aspră, variază în culoare de la alb la gri închis. Unele exemplare au pete albe pe piept și degete.

Înălțime: 57-61 cm.

Greutate: 30-45 kg.

Temperament: câinii din această rasă sunt afectuoși cu familia, dar precauți cu străinii. Sunt paznici excelenți, curajoși și inteligenți. Au o gândire independentă și pot avea un comportament dominant.

Nivel de activitate: moderat.

Cel mai bun stăpân: câinii din această rasă se descurcă cel mai bine cu un stăpân experimentat în creșterea câinilor, într-o casă din suburbii sau de la țară.

Nevoi speciale: curte îngrădită, lesă, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: niciuna cunoscută.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *