owczarek-podhalanski-rasa-caine

Owczarek Podhalanski – Rasă câine

Nume alternative: Ciobănesc polonez de Tatra, Câine de munte polonez.

Ţară de origine: Polonia.

Istoric: această rasă provine din regiunea Podhale din Lanțul Tatra al Munților Carpați, în sudul Poloniei. Rasa a fost dezvoltată ca paznic pentru turme, pentru tracțiune și mânarea animalelor, câine polițienesc și militar, gardian personal și animal de companie.

A fost aproape de dispariție după Al Doilea Război Mondial. Deși a fost revitalizată, rasa continuă să fie rară.

Descriere fizică: este un câine mare, puternic, cu un corp cu aspect dreptunghiular. Capul puternic are un craniu ușor rotunjit care este mai scurt decât botul conic. Ochii sunt maronii închis și ușor oblici. Nasul este mare, iar urechile medii sunt triunghiulare. Labele sunt mari, iar coada lungă este ținută în jos.

Blana dublă are un puf gros și un păr lung, aspru, drept sau ondulat, și alb. Blana este mai scurtă pe cap, bot și partea anterioară a picioarelor, și mai lungă pe gât și piept, coadă, coapse și labe.

Înălțime: 59-69 cm.

Greutate: 45,5-67,5 kg.

Temperament: este un câine calm, sobru, afectuos cu familia, dar precaut cu străinii. Poate reacționa când este provocat și este atât inteligent, cât și independent. Este activ în special noaptea.

Nivel de activitate: moderat.

Cel mai bun stăpân: se descurcă cel mai bine cu un stăpân experimentat într-un climat rece. Se potrivește vieții în suburbii sau la țară.

Nevoi speciale: curte îngrădită, îngrijirea blănii, lesă, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: alergii, volvulus gastric, cataractă, epilepsie, displazie de șold.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *