mastiff-tibetan-rasa-caine

Mastiff tibetan – Rasă câine

Ţară de origine: Tibet.

Istoric: Mastifful tibetan este o rasă veche, care a fost folosită pentru paza cirezilor și proprietăților din satele tibetane, deși rasa s-ar putea ca inițial să fi venit din China.

Deși se consideră că este strămoșul tuturor raselor de Mastiffi, rasa nu a fost exportată în epoca modernă până în anul 1847, atunci când Regina Victoria a primit cadou un exemplar. Primul exemplar de Mastiff tibetan a ajuns în S.U.A. ca un cadou pentru președintele Eisenhower.

Descriere fizică: este un câine puternic, mare, mai lung decât este înalt. Capul lat este puternic ridat, cu un bot pătrat și nas mare. Buzele sunt ușor pendulante, iar ochii sunt maronii și oblici. Urechile sunt lăsate.

Coada lungă se arcuiește peste spate. Blana dublă are un puf gros și un strat exterior drept, aspru. Gâtul, pieptul, coada și picioarele posterioare sunt îmblănite.

Blana poate fi neagră, negru și cafeniu, maro, auriu, gri și albastru, sau gri, albastru și cafeniu, cu pete cafenii deasupra ochilor, pe partea inferioară a picioarelor, sub coadă, pe bot și în jurul ochilor.

Înălțime: 61-76,2 cm.

Greutate: 34-72 kg.

Temperament: Mastifful tibetan este un câine rezervat și cu o minte independentă, dominant și deseori încăpățânat, având, ceea ce unii numesc, o fire pisicească.

Ar trebui să fie supravegheat atunci când se află în preajma copiilor și a altor animale pentru că poate fi mult prea protector și poate interpreta greșit unele interacțiuni inofensive.

Nivel de activitate: moderat.

Cel mai bun stăpân: Mastifful tibetan se descurcă cel mai bine cu un stăpân ferm, experimentat în creșterea câinilor, într-un mediu suburban sau rural. Nu este un câine ideal pentru paza non-stop a cirezilor.

Nevoi speciale: curte îngrădită, dresaj ferm, îngrijirea blănii, lesă, socializare.

Posibile probleme de sănătate: ectropion, entropion, displazie de șold și cot, hipotiroidism.

Mastiffii tibetani au fost selecționați pentru a avea un lătrat jos, puternic pentru a alerta sătenii atunci când ceva era în neregulă. Exemplarele actuale păstrează încă instinctul de a proteja și lătratul puternic care să îl acompanieze.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *