kuvasz-rasa-caine

Kuvasz – Rasă câine

Nume alternative: Kuvaszok (plural), Kuvasz unguresc.

Ţară de origine: Ungaria.

Istoric: Kuvasz este o rasă foarte veche, despre care se spune că a ajuns în Ungaria din Tibet în secolul al XIII-lea. Rasa a fost crescută pentru a fi folosită la vânătoare, paza stolurilor de păsări, și animal de companie, devenind foarte iubit de nobilime.

Se spune că regele Matthias I a avut Kuvaszok ca paznici. În limba turcă numele acestei rase înseamnă „paznic înarmat al nobilimii”, iar în arabă înseamnă „arcaș”. Continuă să fie folosit la diferite slujbe atât în Ungaria, cât și în alte locuri.

Descriere fizică: este un câine mare, musculos cu un corp dreptunghiular. Capul lung are o frunte înclinată și ochi maronii, oblici. Nasul este mare și negru, iar urechile mici au forma literei „V”. Gâtul, umerii și picioarele din spate sunt musculoase, iar pieptul este adânc.

Coada lungă este ținută în jos. Are o blană dublă, cu un puf lânos și un strat exterior lung, aspru. Poate fi dreaptă sau ondulată, dar este mai scurtă pe urechi, bot, partea inferioară a picioarelor și labe. În jurul gâtului are o coamă și este îmblănit pe partea posterioară a picioarelor și coadă. Blana este albă.

Înălțime: 65-75 cm.

Greutate: 31-52 kg.

Temperament: Kuvaszul este un câine sensibil, vioi, blând, devotat familiei și precaut, dar politicos cu străinii. Este inteligent, curios și poate fi independent.

În general, se comportă bine cu copiii, este protectiv, dar poate interpreta greșit unele interacțiuni inofensive, cum ar fi joaca puțin mai dură între copiii.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: această rasă se descurcă cel mai bine cu o familie activă, cu experiență în creșterea câinilor într-un cămin din suburbii sau de la țară.

Nevoi speciale: exerciții, curte îngrădită, lesă, îngrijirea blănii, dresaj pozitiv, socializare, supraveghere atunci când este cu copiii.

Posibile probleme de sănătate: surzenie, probleme oftalmologice, displazie de șold și alte probleme ortopedice, probleme ale tiroidei, boala von Willebrand.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *