despre-cainii-de-paza

Despre câinii de pază

Câinii de pază sunt acei câini care au fost selecționați și crescuți pentru a veghea asupra persoanelor, proprietăților și turmelor de animale. Cea mai veche rasă dintre acestea, Mastifful tibetan, este folosit pentru acest scop de mii de ani și este considerat a fi strămoșul multora dintre rasele de câini de pază din ziua de azi.

În vreme ce unele rase, cum ar fi Rottweilerul și Dobermanul, au fost crescute pentru a fi aproape de familiile lor umane ca gardieni personali, câinii de pază ai turmelor au fost crescuți pentru a trăi în general independent de oameni. Acești câini se atașează mai mult de animalele din turmă decât de oameni sau alți câini, apărându-le chiar cu prețul vieții.

Câinii din această categorie tind să fie mari și retrași, blânzi cu prietenii și familia, dar feroce atunci când sunt provocați. Datorită dimensiunilor, unii trăiesc vieți mai scurte și sunt împovărați de afecțiuni ale șoldului și articulațiilor. Există unele rase din această categorie, cum ar fi Terrierul negru rus, care sunt foarte activi și care au nevoie de o familie ce le poate oferi căi pentru a-și canaliza toată această energie a corpului și minții. Marea majoritate, însă, au o nevoie de mișcare scăzută și sunt destul de sedentari.

Deși sunt paznici prietenoși și sociabili, este important să rețineți pentru ce au fost crescuți acești câini și cum se vor integra ei în viața dumneavoastră. Dacă aveți o mulțime de prieteni care vin și pleacă de la dumneavoastră și copii mai mici cu o mulțime de amici, unele dintre rasele din acest capitol sunt nepotrivite pentru familia dumneavoastră.

Cu toate că marea majoritatea sunt câini devotați familiei, suspiciunea lor față de străini și spiritul protector îi poate face să interpreteze greșit unele situații inofensive, cum ar fi un meci de trântă dintre copilul dumneavoastră și un prieten.

Rasele de pază au nevoie de un stăpân cu experiență în creșterea câinilor și care este capabil să fie perseverent. Cu marea majoritate a acestor câini corecția fizică nu este necesară sau recomandată – nu veți câștiga această bătălie fizică. Cu toate acestea, un dresaj consistent și ferm îi va menține supuși și loiali dumneavoastră.

Mulți dintre specialiști sugerează că rasele de pază a cirezilor de animale să nu fie crescute decât de indivizi care au experiență în creșterea câinilor din această categorie și care le înțeleg pe deplin nevoile lor speciale.

Printre câinii gardieni se află și unele rase pentru tauri, cum ar fi Boxerul, care era folosit pentru momirea taurilor. Deoarece scopul pentru care era folosit a devenit demodat acum mai bine de o sută de ani, rasa a fost transformată în una de companie și se descurcă de minune în această postură.

Saint Bernardul și Terranova sunt alte rase excelente animale de companie pentru o familie. Au fost inițial câini pentru căutare și salvare, și sunt atât prietenoși, cât și sociabili. În ciuda dimensiunilor impresionante ale câinelui Terranova și aspectului dur al Boxerului, aceste rase sunt companionii ideali pentru o familie și puține rase îi pot întrece atunci când vine vorba de prietenie și sociabilitate.

Datorită dimensiunii lor și prudenței față de străini, toate rasele de pază trebuie să fie foarte bine socializate atunci când sunt pui. Chiar și cei foarte prietenoși, cum este Saint Bernardul, ar trebui să fie duși la dresaj; mărimea lor pur și simplu poate fi periculoasă pentru copiii mai mici și persoanele în vârstă.

Potențiala mărime a câinelui ar trebui să fie luată în calcul și atunci când încercați să decideți dacă alegerea unui câine de pază este cea potrivită pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră. Deși marca majoritate sunt sedentari, un câine care cântărește 70 de kilograme este totuși un pic cam prea mare pentru un apartament.

Acești câini gigantici vor avea și nevoi gigantice; au nevoie de mai multă hrană, curățenie mai mare, și de asemenea costurile de întreținere, cazare și medicale sunt considerabil mai ridicate decât pentru rasele mai mici.

Câinii de pază sunt excelenți companioni de familie. Cu toate acestea, fiți siguri că luați în calcul nevoile speciale ale acestor rase înainte de a adopta un astfel de câine. Cu dresaj și socializare, veți avea un prieten canin grozav, stabil, timp de mulți ani de acum încolo.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *