ciobanescul-de-maremma-rasa-caine

Ciobănescul de Maremma – Rasă câine

Nume alternative: Ciobănesc Maremmano-Abruzzese.

Ţară de origine: Italia.

Istoric: este o rasă foarte veche, dezvoltată pentru a proteja cirezile de vite de prădători, în special lupi. Blana sa albă a fost selectată pentru a ajuta fermierii să îl deosebească de prădători. Se consideră că este descendentă a câinilor aduși în Italia din Orientul Mijlociu și continuă să fie folosit pentru paza cirezilor în Italia, America de Nord și de Sud.

Descriere fizică: este un câine mare, greu, care este mai lung decât înalt. Are un cap mare, plat, cu botul puțin mai scurt decât craniul. Ochii migdalați de dimensiuni medii sunt întunecați, nasul și buzele sunt negre.

Are urechi lăsate, poziționate sus pe craniu. Coada lungă este purtată jos. Are o blană dublă, cu stratul exterior lung, drept. Este cea mai scurtă pe bot, urechi, partea anterioară a picioarelor și cap. Este întotdeauna albă, câteodată cu tente de fildeș, galben sau portocaliu pal.

Înălțime: 62,5-75 cm.

Greutate: 31,5-45,5 kg.

Temperament: este un câine curajos, independent, extrem de proiectiv cu turma sa. Se atașează puternic de animalele de care are grijă și nu este aproape niciodată agresiv cu ele. Este afectuos și blând cu familia, dar distant față de străini. Poate interpreta greșit situații inofensive.

Nivel de activitate: moderat.

Cel mai bun stăpân: Ciobănescul de Maremma se descurcă cel mai bine dacă i se permite să îndeplinească rolul pentru care a fost crescut. Este rareori ținut ca animal de companie.

Nevoi speciale: curte îngrădită, slujbă sau activitate, lesă, socializare continuă, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: volvulus gastric, displazie de șold, sensibilitate la anestezie.

După dezvoltarea lor la mijlocul secolului al XIX-lea, exemplarele de Leonberg erau deseori vândute ca simboluri ale statusului. Printre persoanele regale care dețineau astfel de câini s-au numărat împărăteasa Elizabeth a Austriei, Cancelarul Germaniei Prințul Otto von Bismark și Regele Italiei Umberto I.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *