Terrier tibetan – Rasă câine

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Ţară de origine: Tibet.

Istoric: Terrierul tibetan este o rasă foarte veche, ale cărei origini pol fi urmărite până acum două mii de ani. A fost folosită inițial pentru a păzi mănăstirile tibetane din Valea Pierdută, cât și pentru mânarea turmelor și companie.

Foarte prețuit de către călugări, privit ca un simbol sfânt, nu era niciodată vândut, ci doar oferit pe post de cadou. În ciuda numelui său, nu este de fapt un Terrier. Este probabil strămoșul rasei Lhasa Apso.

A ajuns pentru prima oară în lumea occidentală atunci când un medic englez a primit câțiva Terrieri tibetani, pe care i-a crescut în India și mai apoi în Marea Britanie. Primul exemplar a ajuns în S.U.A. în anul 1956.

Descriere fizică: este un câine de talie medie, puternic, pătrățos. Craniul și botul sunt de aceeași mărime. Urechile îi atârnă și sunt de forma literei „V”. Labele picioarelor au un aspect aparte: sunt mari, plate și rotunde, asemănându-se cu un bocanc pentru zăpadă.

Coada este de lungime medie. Are o blană dublă cu puful moale, lânos și părul lung, ondulat sau drept. Pe labele picioarelor, față, coadă și urechi blana este mai bogată. Poate fi orice culoare sau combinație de culori.

Înălțime: 35,5-43 cm.

Greutate: 3-7 kg.

Temperament: este precaut și rezervat față de străini, dar loial și afectuos cu familia. Este atât inteligent, cât și manierat, și se înțelege bine cu aproape toată lumea odată ce face cunoștință cu aceștia, inclusiv cu copiii și alte animale.

Nivel de activitate: scăzut spre moderat.

Cel mai bun stăpân: este un câine adaptabil, care se descurcă bine indiferent dacă trăiește la oraș, în suburbii sau la ţară.

Nevoi speciale: atenție, îngrijirea blănii, exerciții moderate, dresaj pozitiv, socializare.

Posibile probleme de sănătate: luxația cristalinului, displazie de șold, hipotiroidism, atrofie retiniană progresivă.

Terrierii tibetani au fost mai degrabă crescuți pentru sănătatea lor de fier și temperament decât pentru culoarea blănii. Astăzi, acești câini continua să aibă o varietate mare de culori și combinații de culori, neexistând niciuna care sa fie preferată.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *