poodle-jucarie-rasa-caine

Poodle (pitic și de jucărie) – Rasă câine

Ţară de origine: Franța.

Istoric: aceste două rase sunt urmașe ale Poodle-ului standard, deși varietatea de jucărie s-ar putea să fie înrudit și cu Maltese. Spre deosebire de Poodle-ul standard care a fost crescut pentru vânătoare, aceste două varietăți au fost dintotdeauna animale de companie.

Acești câini erau populari printre familiile regale europene, incluzându-i pe Regele Franței Louis al XVI-lea și Regina Anne a Marii Britanii; ambele varietăți au fost înfățișate în picturi din secolul al XVIII-lea.

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, acești câini au fost folosiți și în circuri. În S.U.A. au ajuns spre sfârșitul secolului al XIX-lea, dar nu au devenit populari decât după cel de Al Doilea Război Mondial. Cu excepția taliei, toate cele trei varietăți sunt identice.

Descriere fizică: acești câini mici spre medii au aspect pătrat și par foarte eleganți. Botul fin este drept și egal ca lungime cu craniul. Nasul este negru sau roșu-închis, iar ochii sunt ovali și depărtați. Au urechi lungi și late, care atârnă aproape de cap.

Coada este tăiată și purtată ridicată. Blana este aspră și creață, și poate fi naturală, încâlcită sau tunsă. Blana este de culoare uniformă, portocalie, neagră, albastră, crem, cenușie, argintie sau albă.

Înălțime (Jucărie): până în 25 cm.

Greutate (Jucărie): 2,2-3 kg.

Înălțime (Pitici): 28-38 cm.

Greutate (Pitici): 35.5-41 kg.

Temperament: este un câine inteligent și ușor de dresat. S-ar putea să fie distant cu străinii, dar este afectuos cu familia lui și se bucură de compania oamenilor. Nu sunt câini potriviți pentru viața în cușcă.

Marea majoritate se descurcă în regulă cu copiii și alte animale atât timp cât sunt socializați. În general, aceste două varietăți de companie sunt mai sensibile decât rasa standard.

Nivel de activitate: moderat.

Cel mai bun stăpân: se descurcă bine într-un apartament sau o casă din suburbii.

Nevoi speciale: atenție, îngrijirea blănii, protecție împotriva prădătorilor și a jocurilor mai dure, socializare, câteva exerciții, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: boala Addison, volvulus gastric, boala Cushing, epilepsie, displazie de şold, hipotiroidism, boala Legg-Perthes, luxarea patelelor, atrofie retiniană progresivă, boala von Willebrand.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *