lhasa-apso-rasa-caine

Lhasa Apso – Rasă câine

Nume alternative: Abso seng kye (câinele de pază cu lătrătură de leu)

Ţară de origine: Tibet.

Istoric: Lhasa Apso este una dintre cele trei rase de câini de companie originare din Tibet. Câinii de acest tip au fost cunoscuți în Tibet de sute de ani, unde anunțau apariția intrușilor în mănăstiri și temple.

Primul exemplar de Lhasa Apso a ajuns în S.U.A. în anul 1933 ca un cadou de la Dalai Lama către un naturalist american care vizita Tibetul.

Descriere fizică: Lhasa Apso este un câine mic, dar robust, mai lung decât este înalt. Are botul de lungime medie, reprezentând aproximativ o treime din lungimea capului. Urechile sunt lăsate, iar labele sunt ca de pisică.

Coada este purtată peste spate și are o mică buclă la capăt. Blana este groasă, dreaptă și lungă. Părul abundent atârnă peste ochi, și are mustăți și barbă. Picioarele, gâtul și coada sunt îmblănite abundent. Părul este periat cu cărare pe mijloc de la nas până la coadă.

Înălțime: 25,5-28 cm.

Greutate: 6-7 kg.

Temperament: Lhasa Apso este un câine inteligent și precaut. Este afectuos cu prietenii, dar distant cu străinii. Poate crea probleme cu copiii.

Nivel de activitate: scăzut.

Cel mai bun stăpân: se descurcă excelent ca un câine de apartament.

Nevoi speciale: atenție, îngrijirea blănii, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: cherry eye, boli renale, afecțiuni ale pielii.

Locuitorii Tibetului prețuiesc atât de mult Lhasa Apso încât câinii nu sunt vânduți niciodată; în schimb, sunt oferiți pe post de cadouri celor care ajung să fie respectați de Dalai Lama. Prima pereche de Lhasa Apso care a ajuns în S.U.A. aparținea familiei C. Suydam Cutting din New Jersey, fiind oferită de al 13-lea Dalai Lama, în anul 1933.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *