dalmatian-rasa-caine

Dalmațianul – Rasă câine

Nume alternative: Câinele englez de diligență, Câinele pompier, Câinele pătat.

Ţară de origine: Marea Britanie.

Istoric: istoria completă a Dalmațianului este necunoscută, dar numele i se trage din zona unde a fost pentru prima oară înregistrat, zona est-europeană de coastă, Dalmația, pe țărmul Mării Adriatice.

Dalmațianul modern a fost probabil adus în Marea Britanie în secolul al XVIII-lea. Acolo a fost crescut ca un câine care însoțea diligențele. Slujba lui era să păzească pasagerii și bunurile. Mai târziu, afinitatea sa pentru cai l-a făcut un câine potrivit pentru a însoți căruțele de pompieri care erau trase de cai, ducând la crearea percepției acestei rase ca un câine de pompieri.

Este încă folosit de către unitățile actuale de pompieri ca mascotă și pentru programele de educație a siguranței împotriva incendiilor. Dalmațianul există în S.U.A. încă de la începuturi: George Washington a fost un crescător de Dalmațieni.

Descriere fizică: Dalmațianul este un câine mare, musculos și cu aspect pătrat. Capul este în formă de pară. Craniul este aproape plat, cu o fantă ușoară pe centru. Nasul este mare, lat și negru. Ochii sunt de dimensiuni medii, maronii sau albaștri, sau în combinație.

Urechile sunt de dimensiuni medii, lăsate. Are un piept adânc și labe compacte, bine arcuite. Coada este în mod natural lungă, ascuțită și purtată într-o ușoară curbă ascendentă. Blana este scurtă, lucioasă, lipită de corp, cu culoarea de bază alb și cu pete negre sau roșii-închise.

Înălțime: 48-61 cm.

Greutate: 20-29,5 kg.

Temperament: Dalmațianul este un câine activ, vioi, care are o afinitate pentru cai și pentru alergat, în special pe lângă vehicule. Este precaut cu străinii, dar prietenos și afectuos cu prietenii. Este un excelent câine de pază. Are forță de muncă dar poate fi încăpățânat.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: Dalmațianul are nevoie de un stăpân experimentat în creșterea câinilor, activ, într-o casă rurală sau din suburbii.

Nevoi speciale: exerciții, dresaj pozitiv, curte îngrădită, slujbă sau activitate, lesă, socializare.

Posibile probleme de sănătate: surzenie, epilepsie, displazie de șold, pietre la rinichi și vezică, alergii cutanate.

Dalmațienii se nasc cu o blană complet albă, iar petele negre sau roșcat închis le apar abia în perioada de pui.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *