chihuahua-rasa-caine

Chihuahua – Rasă câine

Ţară de origine: Mexic.

Istoric: istoria acestei rase nu este clară. Este cunoscut că atât culturile aztecă și toltecă au crescut câini, inclusiv o rasă de talie mică denumită Techichi, dar este neclar dacă acești câini au fost strămoșii Chihuahua.

Unii împătimiți ai rasei cred că aceasta este urmașa câinilor aduși în această zonă de către exploratorii chinezi sau spanioli. A fost văzută prima oară de către nord-americani la mijlocul secolului al XIX-lea și adusă în S.U.A. la puțin timp după aceea.

Descriere fizică: Chihuahua este un câine foarte mic, ușor mai lung decât este înalt. Are un craniu mare și rotund, câteodată descris ca asemănându-se cu un măr. Botul este scurt și ușor ascuțit, iar ochii sunt mari și plini (fără alb). Urechile sunt mari și ridicate cu vârfurile ușor îndreptate către exterior.

Coada este medie ca lungime, purtată ridicată sau într-o buclă peste spate. Există două varietăți: cu păr lung și cu păr scurt. Tipul cu păr lung are un păr moale, drept sau ușor creț, de obicei cu puf. De dorit sunt o coamă mare în jurul gâtului și penaj pe coadă, picioare și labele picioarelor.

Varietatea cu păr scurt are un păr moale, lucios și drept. Orice culoare este permisă; poate fi culoare solidă, pătată sau bălțat. Cele mai întâlnite culori sunt roșu, zibelin, cafeniu, negru și cafeniu, tricolor și tigrat.

Înălțime: 15.5-23 cm.

Greutate: 1-3 kg.

Temperament: Chihuahua este un câine alert, sensibil. Nu iubește câinii din alte rase și are nevoie de socializare pentru a se simți confortabil în preajma persoanelor străine și a copiilor.

Nivel de activitate: scăzut.

Cel mai bun stăpân: este un excelent câine de apartament și pentru o persoană în vârstă sau sedentară.

Nevoi speciale: socializare, supravghere cu copiii și alte animale.

Posibile probleme de sănătate: probleme cardiace, hidrocefalie, hipoglicemie, luxarea patelelor.

Arheologii au descoperit rămășițe ale strămoșilor rasei Chihuahua în morminte umane din Mexic și zone din sud-vestul Statelor Unite. Rasa, denumita Techichi, era ținută ca animal de companie și pentru scopuri religioase printre vechii tolteci și azteci.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *