Sistemul urinar al câinilor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Rinichii, ureterele, vezica urinară şi uretra alcătuiesc sistemul urinar. Rinchii, care au forma unor boabe de fasole, filtrează din sânge deşeuri le produse de metabolism, produc un hormon denumit eritropoietină care stimulează producţia de celule roşii sanguine (hematii), şi menţin echilibrul apei şi electroliţilor în organism.

Ei elimină apoi urina în uretere, prin care aceasta este transportată la vezica urinară şi apoi eliminată prin uretră, un tub ce leagă vezica de exterior.

Probleme urinare

Semnele unor probleme urinare includ: urinare dureroasă, prezenţa sângelui în urină, urinare excesivă sau incontinenţă. Câinii pot suferi de infecţii ale vezicii urinare (cistită) şi pietre (calculi) la nivelul vezicii şi uretrei.

Infecţiile vezicii urinare

Urinarea frecventă şi dureroasă poate fi un semn al existenţei unei infecţii la nivelul vezicii urinare, una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite la câini. Urina poate fi neclară sau poate avea un miros ciudat din cauza bacteriilor sau sângelui prezent în ea.

Unele afecţiuni care declanşează cistita includ infecţii uretrale, diabetul zaharat sau, pur şi simplu, bătrâneţea. Netratală, cistita poate duce la infecţii renale,  aşa că trebuie să consultaţi un medic veterinar imediat ce aceste semne apar.

Cistita este tratată cu antibiotice renale, şi este o bună idee să faceţi un examen al urinei după aceea pentru a vă asigura că problema a dispărut în totalitate.

Calculii renali

caliculi-renali

Calculii, sau uroliţii, sunt colecţii de minerale care se formează în vezica urinară sau uretră. Marea majoritate sunt formate din fosfat amoniu de magneziu şi se numesc struviţi. Alte tipuri de calculi sunt formaţi din oxalat de calciu sau cistină.

Pietrele din acid uric se formează în urina alcalină şi sunt deseori rezultate ale infecţiilor urinare. Câinii pot avea o singură piatră mai mare sau mai multe pietre mici. Pietrele din vezică sunt foarte frecvent întâlnite la câini, dar unii au o incidenţă mai crescută decât alţii, printre aceştia fiind Dalmaţienii, Dachshund, Bulldog, Schnautzer pitic şi Shih Tzu.

Semnele calculilor vezicali sunt urinare dureroasă şi cu sânge. Câteodată, calculii pot fi simţiţi de medicul veterinar atunci când palpează abdomenul câinelui, dar în marea majoritate a cazurilor, diagnosticul se stabileşte prin intermediul radiografiilor.

Pietrele sunt tratate prin rezolvarea infecţiei urinare, dacă aceasta este prezentă, şi hrănirea câinelui după o dietă specială care ajută la dizolvarea calculilor. Dacă aceştia blochează uretra, sau pietrele de la vezică nu se dizolvă, cel mai bun tratament este intervenţia chirurgicală.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *