Dentiţia câinilor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Aşa cum este cazul şi la oameni, câinii au dinţi de lapte cât şi permanenţi. Dinţii de lapte ai câinilor, 28 la număr, apar în totalitate cam în 6-8 săptămâni de la naştere. Aceşti dinţi primari fragili sunt înlocuiţi cu dantura permanentă la aproximativ 16-24 săptămâni de viaţă. Cei 42 de dinţi permanenţi sunt 4 canini, 12 incisivi, 16 premolari şi 10 molari.

Dinţii şi structura cavităţii bucale a câinilor este perfect concepută pentru a fi în concordanţă cu nevoile unui animal care este atât prădător, cât şi animal care se hrăneşte cu corpuri de animale moarte.

Dinţii sunt pentru prinderea, ţinerea şi sfâşierea prăzii. Aceştia sunt bine înrădăcinaţi, având rădăcini lungi şi puternice. Incisivii mici sunt folosiţi pentru secţionarea şi ciugulirea hranei şi pentru îngrijirea corporală.

Premolarii, prin mişcarea lor de forfecare, taie şi sfâşie, şi sunt folosiţi şi pentru a ţine. Molarii, care au o suprafaţă relativ plată, sunt folosiţi pentru meste-care şi măcinarea ierbii şi a altor alimente care nu conţin carne.

Limba câinilor are mai multe responsabilităţi decât orice altă parte anatomică a lor, cu excepţia creierului. Aceasta este folosită pentru a comunica, pentru a elimina căldura, a identifica gusturi şi texturi, a transporta hrana, a bea apa şi a vindeca răni.

Pentru a putea îndeplini aceste sarcini complexe, limba câinelui dispune de opt perechi de muşchi şi cinci perechi de nervi cranieni care vin aici direct de la creier prin mici orificii din craniul câinelui.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *