viermi-rotunzi-nematode

Viermi rotunzi (Nematode)

Aceşti viermi sunt atât de răspândiţi încât marea majoritate a câinilor se nasc cu ei, cu excepţia cazului în care mama lor a fost tratată anti-parazitar în timpul gestaţiei sau imediat după aceea.

Chiar dacă prezintă sau nu semne ale infecţiei, puii de câini ar trebui să fie deparazitaţi intern la fiecare două săptămâni până când împlinesc vârsta de opt săptămâni. După această vârstă, ei pot fi trecuţi pe medicaţie preventivă.

Trataţi infestaţia cu viermi rotunzi cu ajutorul unui antiparazitar prescris de veterinar. Antipa-razitarele eliberate fără reţetă nu sunt în general eficiente.

Cu toate că în cazul unui câine adult, aceşti viermi nu provoacă prea multe probleme ei pot fi lucru de îngrijorare pentru un pui, în special dacă infestaţia este masivă. Puii care au viermi par slabi şi firavi, cu excepţia abdomenului umflat şi s-ar putea să vomite frecvent sau să aibă diaree.

O blană aspră, lipsită de strălucire poate fi un alt semn al unei astfel de infestaţii. Puii cu o infestaţie majoră pot începe să tusească sau chiar să se îmbolnăvească de pneumonie.

Deşi se întâmplă destul de rar, aceşti viermi pot fi transmişi de la câine la om. De obicei acest lucru se întâmplă atunci când copiii mici duc mâna la gură după ce au atins fecale infestate cu ouă de viermi sau când se joacă într-o zonă cu pământ sau iarbă unde au fost depozitate ouă.

Preveniţi aceste infestaţii prin curăţarea zilnică a fecalelor. Câinii adulţi ar trebui să fie supuşi unui examen coproscopic în fiecare an, astfel încât să fie trataţi pentru orice tip de vierme ar avea.

Ingerarea de purici este principala cauză pentru infestaţiile cu viermi laţi la câini şi pisici. Unele animale consumă între 50 şi 90% dintre puricii de pe corpul lor.

Spre sfârşitul anului 2003, Congresul American a promulgat Animal Drug User Fee Act, realizat pentru a accelera evaluarea din partea Food and Drug Administration a noilor medicamente care îmbunătăţesc sanatatea animalelor.

Prima publicare a unei descrieri a unor viermi Dirofilaria immitis la câini a aparut în The Wester Journal of Medicine and Surgery în anul 1847. În anul 2001, peste 240.000 de câini au avut rezultat pozitiv la testarea pentru Dirofilaria.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *