Suplimentele de vitamine, minerale şi din plante pentru câini

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Dacă tot luaţi în fiecare dimineaţă o pastilă de multivitamine, nu ar fi bine să îi aruncaţi şi prietenului dumneavoastră canin una?

Vitaminele şi minerale alcătuiesc o parte esenţială din dieta câinelui. Ele participă la multe procese din organism, inclusiv la reglarea pulsului, contribuie la abilitatea sistemului circulator de a oferi organismului nutrimentele de care are nevoie şi la activitate neuronală.

Mâncărurile de calitate pentru câini sunt special concepute pentru a oferi toate nutrimentele de care are nevoie câinele pentru a rămâne sănătos. De ce sunt atunci produse atât de multe suplimente dietetice pentru câini care conţin vitamine, minerale, plante şi alte substanţe?

Unii câini au nevoi speciale, cum ar fi cei care au un sistem imunitar slăbit, iar asta face ca în cazul lor suplimentarea să fie alegerea potrivită. Mulţi oameni susţin că suplimentele au ajutat câinii lor să treacă peste boli cronice sau au uşurat simptomele. Unii proprietari de câini aleg să folosească suplimentele ca măsură preventivă împotriva unor eventuale probleme de sănătate.

Dar unii veterinari sunt împotriva acestor suplimente pentru că formulele comerciale sunt complete din punct de vedere comercial şi anumite vitamine, minerale, şi plante administrate în doze prea mari pot fi dăunătoare pentru unii câini.

Alţi veterinari sunt îngrijoraţi că mâncarea de câini procesată şi-a pierdut mult din capacitatea nutriţională a ingredientelor originale şi că suplimentarea este un lucru important în lupta împotriva insuficienţelor, unele dintre care ar fi prea neînsemnate să fie detectate, dar care ar putea duce într-un final la probleme cronice de sănătate.

Suplimentarea, susţin aceşti veterinari, este o plasă de siguranţă care nu va afecta câinii atâta timp cât proprietarii le administrează conform indicaţiilor de pe ambalaj.

Producătorii de suplimente şi mulţi veterinari holistici susţin că suplimentele nu sunt eficiente decât administrate în doze chiar mai exacte decât cele din dietele comerciale; poate fi foarte dificil de determinat cât supliment primeşte un câine dintr-un castron de mâncare. Sub formă de suplimente, vitaminele, mineralele, plantele şi alte substanţe pot fi administrate în doze exacte potrivite pentru diferite vârste, greutăţi şi rase.

Conform agenţiilor de reglementare cum ar fi FDA, suplimentele canine se află în zona cenuşie dintre mâncare şi medicament, şi multe dintre ingredientele din suplimente sunt ncre-glemenlatc. Procedaţi cu precauţie şi administraţi-le câinelui doar sub supravegherea medicului veterinar care are cunoştinţe în legătură cu acest subiect. Chiar dacă plantele sunt omologate şi pot fi vândute, ele nu sunt întotdeauna sigure pentru toţi câinii.

Suplimentele care conţin aceleaşi vitamine şi minerale ca şi formula comercială ar putea sa pară sigure, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. De exemplu, câinii depozitează vitamine liposolubile cum ar fi vitamina D în organism. În cazul în care consumă prea mult din această vitamină, ea se poate acumula până la punctul în care devine toxică.

Suplimentele de vitamine hidrosolubile, cum ar fi vitaminele C şi E sunt mult mai puţin probabil să cauzeze o reacţie toxică din partea câinilor pentru că sunt în mod normal eliminate zilnic din corp, dar orice vitamină sau substanţă minerală luată în doze prea mari poate fi periculoasă.

Deşi medicii veterinari nu se pun de acord în legătură cu importanţa suplimentării dietei câinilor, marea majoritate îşi menţin sănătatea atunci când urmează o dietă completă şi echilibrată şi mulţi chiar vor beneficia, sau cel puţin nu vor fi afectaţi de anumite suplimente. De exemplu, luaţi în considerare vitamina C.

Spre deosebire de oameni, câinii pot sintetiza în propriul organism vitamina C, aşa că nu vor beneficia de suplimentele de vitamina C la fel cum o fac oamenii. Unele studii sugerează însă că suplimentele cu vitamina C ar putea fi de folos în cazul câinilor sportivi şi câinilor de muncă. Unii crescători sunt de părere că suplimentele cu vitamina C sunt de folos pentru sănătatea oaselor câinilor din rasele gigant. Câinilor cărora le lipseşte abilitatea de a sintetiza vitamina C vor beneficia de suplimentele cu această vitamină antioxidantă.

Atunci când vine vorba de suplimente dietetice, proprietarii şi veterinarii trebuie să ia în calcul multe aspecte.

Cel mai bun mod de acţiune este să discutaţi cu medicul veterinar în legătură cu suplimentele şi să determinaţi împreună dacă animalul este predispus să aibă o anumită deficienţă. Sau, dacă sunteţi interesaţi de suplimente pentru a trata o boală cronică cum ar fi artrita sau alergiile, fiţi siguri că îi spuneţi veterinarului că luaţi în considerare un astfel de adaos la dieta câinelui.

El s-ar putea să aibă informaţii de ultimă oră în legătură cu eficienţa şi siguranţa suplimentelor. De exemplu, FDA a anunţat că anumite substanţe disponibile în trecut pentru câini, cum ar fi tătăneasa şi kava kava s-ar putea să nu fie sigure. Pentru că veterinarul dumneavoastră are acces la informaţii veterinare despre care dumneavoastră probabil nu auziţi, merită să îl întrebaţi înainte de a începe administrarea suplimentelor.

Până în momentul în care suplimentele vor fi mai bine reglementate, cel mai bine este să vă luaţi următoarele măsuri de siguranţă:

Căutaţi calitatea: cumpăraţi suplimente doar de la producătorii cu renume.

Urmaţi instrucţiunile de folosire: urmaţi întotdeauna instrucţiunile de pe ambalaj sau prospect. Nu dozaţi cantitatea de supliment pe care o administraţi câinelui în funcţie de cantitatea pe care o luaţi dumneavoastră.

Cumpăraţi doar suplimente special concepute pentru animale: nu daţi niciodată câinelui un supliment pentru oameni sau pentru alte rase de animale. De exemplu, nu daţi suplimente pentru pisici unui câine, şi nici viceversa. Atunci când este vorba de animale mici, este foarte importantă dozarea precisă.

Informaţi-vă medicul veterinar: întotdeauna anunţaţi medicul veterinar atunci când decideţi să suplimentaţi dieta câinelui.

Plantele şi suplimentele ar trebui considerate la fel ca oricare alte medicamente sau schimbări ale dietei: dacă observaţi orice modificare bruscă a sănătăţii sau comportamentului, faceţi o vizită medicului veterinar.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *