râia-la-câini

Râia la câini

Acarienii Demodex, care sunt uşor de recunoscut la mircroscop după forma lor de ţigară, trăiesc în general liniştit în organismul câinelui, la nivelul foliculilor firelor de păr. Prezenţa acestora la nivelul pielii poate fi stabilită prin examen microscopic sau biopsie.

Probleme apar atunci când populaţia de Demodex creşte într-un mod necontrolat, având ca rezultat o afecţiune numită demodicoză, sau râie demodectică. Demodicoza, care nu este contagioasă, poate apărea doar într-o singură zonă (localizată), sau se poate răspândi pe întregul corp al câinelui (generalizată).

Din fericire, cea mai frecvent întâlnită este demodicoza localizată.

Câinii care suferă de demodicoză au blana căzută în pete şi pielea solzoasă şi roşie, în special în jurul feţei, al ochilor, colţurilor gurii şi pe picioarele anterioare. Dacă întregul corp este afectat, semnele sunt de obicei mai severe, cu pielea mai închisă la culoare şi mai îngroşată din cauza inflamaţiei cronice.

Demodicoză este cel mai frecvent întâlnită la câinii mai mici de un an, dar adulţii pot fi de asemenea afectaţi. Demodicoza generalizată la pui este probabil ereditară, aşa că animalele tinere care suferă de această afecţiune ar trebui castrate sau sterilizate, astfel încât să nu transmită genele care determină demodicoză.

Cazurile de demodicoză localizată se vindecă în general fără tratament, dar veterinarul dumneavoastră vă poate prescrie un unguent care va omorî acarienii. Câinii cu forma generalizată de boală trebuie să fie înmuiaţi o dată sau de două ori pe săptămână într-o substanţă acaricidă (care să omoare acarienii) până când problema este rezolvată.

Câinii cu blana lungă s-ar putea să fie nevoie să fie tunşi, astfel încât substanţa să fie mai eficientă. Trebuie să fie prescrise şi antibiotice pentru a se trata infecţiile bacteriene care însoţesc de obicei boala.

Băile frecvente cu un şampon care conţine peroxid de benzoil pot fi de asemenea de ajutor. Demodicoza generalizată se poate dovedi greu de tratat eficient, în special în cazul în care câinele nu este tânăr.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *