Paraziţii câinilor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Paraziţii sunt organisme care supravieţuiesc trăind pe seama altor forme de viaţă mai avansate. Printre paraziţii externi care infestează câinii găsim puricii, căpuşele şi acarienii. Paraziţii interni includ cestodele, nematodele, Ancylostoma sau Trichuris.

Paraziţii pot fi purtători de boli şi pot chiar să ajute la transmiterea altor paraziţi. De exemplu, puricii sunt o componentă importantă a ciclului de viaţă al viermilor laţi (tenii). Menţinerea câinelui fără paraziţi reprezintă o parte importantă dintr-un regim de viaţă sănătos.

Paraziţii externi

Puricii s-ar putea să fie cei mai enervanţi paraziţi pe care îi poate întâlni un câine. Doar câinii care trăiesc în medii extreme – climat însorit, arid sau extrem de friguros – sunt feriţi de ciclul exasperant de mâncărime-scărpinare provocat de inlestaţia cu purici.

Unii câini sunt atât de sensibili la saliva de purice – substanţa care provoacă mâncărimea – încât o singură muşcătură de purice le poate provoca reacţia neplăcută. Această sensibilitate extremă este denumită dermatită alergică la purici.

Puricii nu trăiesc propriu-zis pe câini – ei doar sar pe câine pentru a se hrăni cu sângele acestuia atunci când au nevoie – aşa că este nevoie de o mică muncă de detectiv pentru a stabili dacă aceştia sunt prezenţi sau nu. Puncţi-vă câinele pe un prosop alb sau o bucală mare de hârtie şi treceţi o perie sau pieptene prin blana sa.

Dacă pe foaie apar mici cojiţe negre, udaţi-le şi observaţi dacă devin roşii. Orice astfel de particule care se înroşesc poartă denumire de excremente de purice. Cu alte cuvinte, este ceea ce excretă puricele după ce s-a hrănit cu sângele câinelui.

Controlul puricilor

parazitii-externi
Purice sub microscop

Pentru a scăpa de purici, discutaţi cu medicul veterinar. Există aşa de multe produse bune anti-purici încât nu este nevoie ca animalul să treacă prin agonia muşcăturilor de purici. Aceste produse pot fi topice (aplicate pe pielea câinelui) sau sub formă de pastile.

Unele dintre aceste produse contribuie şi la eliminarea căpuşelor şi a altor paraziţi. Cel mai bun produs pentru câinele dumneavoastră variază în funcţie de climatul zonei în care trăiţi şi stilul de viaţă al câinelui. Un câine care îşi petrece cea mai mare parte a timpului afară sau jucându-se în apă s-ar putea să aibă nevoie de un altfel de produs decât cel care stă în casă marea majoritate a timpului.

Unele dintre produsele existente pe piaţă sunt Program, Frontline şi Advantage. Program conţine o substanţă denumită lufenuron, care, administrat sub formă de pastile, acţionează prin sterilizarea femelelor de purici, prevenind astfel înmulţirea acestora, întrerupând ciclul de viaţă al puricilor în general cam în două luni de la administrare.

Program este sigur, eficient şi uşor de administrat, dar singurul neajuns este că pentru a fi afectat puricele, el trebuie să muşte câinele.

Frontline, care conţine o substanţă denumită fipronil, este aplicat topic între omoplaţii câinelui şi este eficient în omorârea puricilor timp de până la trei luni. Este sigur pentru folosirea pe câini de peste zece săptămâni şi pe câini care iau şi alte medicamente.

Acţionează prin depozitarea medicamentului în glandele grăsoase şi împrăştierea odată cu secreţia acestora. Este o alegere bună pentru câinii care sunt îmbăiaţi frecvent sau care petrec mult timp în apă.

Ingredientul activ în Advantage este denumit imidacloprid. Aplicat pe pielea de pe spate, omoară puricii adulţi pe loc şi este eficient până la o lună. La fel ca şi în cazul Frontline-ului, se poate folosi pentru câinii de peste zece săptămâni şi câini care iau alte medicamente.

Nu folosiţi niciodată antiparazilare topice pentru câini la pisici.

Există peste 2000 de specii şi subspecii de purici în întreaga lume. O anumita specie este în principal responsabilă pentru infestaţiile câinilor şi pisicilor din S.U.A. Aceasta specie este cunoscută ca puricele pisicilor.

Nederanjat, un purice poate trăi în blana câinelui chiar şi 100 de zile.

Controlul mediului

periaj-caini
Verificaţi dacă animalul dumneavoastră are purici periindu-i blana cu un pieptene pentru purici. Mici cojiţe negre care se înroşesc când sunt udate reprezintă excremente de purici şi indică prezenţa acestora în blana câinelui.

Pentru a scăpa complet de purici în casa dumneavoastră trebuie să vă trataţi câinele, dar şi să aveţi grijă de interiorul casei şi de curte, în acelaşi timp folosind pentru fiecare produsul potrivit. De exemplu, nu trebuie niciodată să folosiţi un spray antipurici de dat prin casă pe câinele dumneavoastră.

Şi discutaţi cu medicul veterinar pentru a vă asigura că nu folosiţi substanţe care amestecate ar putea fi toxice.

Începeţi cu spălarea aşternuturilor în apă caldă. Faceţi curăţenie bine cu aspiratorul şi daţi cu o pulbere non-toxică care conţine borax sau diatomit, care omoară puricii prin deshidratare. Curăţarea profesionistă cu aburi poate omorî şi larvele de purici şi materia organică cu care acestea se hrănesc.

Trebuie să aveţi grijă şi de grădină şi de curte, asigurându-vă că daţi cu produse anti-purici pe podea, în toată curtea şi pe terase. Curăţaţi curtea de frunze şi alte mizerii. Dacă apelaţi la serviciile unui exterminator, asiguraţi-vă că produsul pe care îl foloseşte este sigur pentru animalele din casa dumneavoastră. Nu uitaţi să curăţaţi şi interiorul maşinii şi zona cuştilor.

În general, cele mai puţin toxice produse pentru animale sau casă sunt cele care conţin piretrine şi pirelroizi, care au o acţiune rapidă, dar nu rămân prea mult în mediu. Produsele care sunt mai puternice, cu o acţiune mai de durată, dar şi mai toxice, sunt cele care conţin substanţele chimice denumite inhibitori ai colinesterazei, cu denumiri comerciale cum ar fi carbaryl, diazinon, Sevin, Dursban, fenthion şi malathion.

Folosiţi-le cât mai puţin. Căutaţi spray-uri care să nu conţină doar un insecticid care să omoare adulţii, dar şi un regulator de creştere al insectelor (IGR). Aceste substanţe, care se numesc melhopren sau pyriproxyfen, funcţionează prin împiedicarea ecluzării ouălor şi împiedicând larvele să ajungă insecte adulte. Spray-urile sunt mai eficiente decât umezi-toarele pentru că pot acţiona direct în zone specifice. Umezitoarele doar distribuie în cameră şi nu oferă o penetrare prea bună.

Spălaţi câinele cu un şampon antipurici pentru câini. Lăsaţi-l să acţioneze cel puţin 10 minute înainte de a-l clăti. Şampoanele care conţin un insecticid natural denumit d-limonen sunt eficiente şi sigure atât pentru pui, cât şi pentru câinii în vârstă.

După baie, aplicaţi un produs topic recomandat de medicul veterinar. Evitaţi folosirea zgărzilor de purici, care au reputaţia de a fi în cel mai bun caz ineficiente.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *